неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румен Чолаков: Излизането на Великобритания от ЕС може да е позитивно за европейската идея в дългосрочен план

Румен Чолаков: Излизането на Великобритания от ЕС може да е позитивно за европейската идея в дългосрочен план

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да е позитивно за европейската идея в дългосрочен план, смята Румен Чолаков, който оглави учредената през март неправителствена организация „Милениум клуб – България“, обединяваща завършили и работещи извън родината българи, родени след 1981 г.

Според Чолаков, който живее от девет години на Острова и смята, че има добър поглед върху мирогледа на британците, в страната все още съществува „силно империалистическо чувство, несъвместимо с европейското“. Той цитира и думи на Чърчил, че Англия трябва да е със, но не от Европа.

Младежът даде пример и с ограниченията за гласуване на референдума на 23 юни, които важат за други граждани на ЕС, но не и за граждани на страните от „Общността на нациите“. Т.е. според тях хората с имперска щампа като идентичност са по-близо до тяхната култура, отбеляза той.

Може би още е такава настройката, добави още Румен Чолаков, като цитира и данните от последно проучване за нагласите в британското общество, според което 55 на сто са за напускане на ЕС.

Според него обаче данните най-вероятно не са съвсем реални и имат за цел да активизират и изкарат до урните и най-пасивните гласоподаватели.

На 22 юни „Милениум“ организират и дебат на тема „Членството на Великобритания в ЕС“.

Според Чолаков докато в миналото национализмът е обединявал – нацията срещу регионите, то днес той разединява. Той е на мнение, че чрез нови лидери Европа трябва да намери своя постанационалистически идеал.

За самите тях като организация, Румен Чолаков заяви, че са много по-различни от предишното поколение юпита около Симеон Сакскобургготски. Нашата цел не е да сме временно движение и политическа партия, а трайна организация – със сайт, комитети, стройна структура – независимо дали конкретни индивиди сред нас могат да изберат политически път, коментира той.

По думите му голямата обединяваща идея е да се дава глас на българите зад граница и те да участват в живота на България.

Чуйте целия разговор с Румен Чолаков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …