понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румен Аврамов за цената на „Възродителния процес“ и болката на българските турци

Румен Аврамов за цената на „Възродителния процес“ и болката на българските турци

Румен Аврамов е успял да събере огромен труд от 3 години в книгата „Икономика на „Възродителния процес“. Той гостува е студиото на еМисия България и коментира тези тъжни за България процеси.

„Към тези събития се гледаше по различен начин в различните периоди. Най-бурните бяха през 1989 г., когато бяха „върнати“ имената на българските турци. След това процесът мина през много етапи на осмисляне и преживяване на личните травми на хората и промяната на мнението на българското етническо мнозинство“, обясни Румен Аврамов.

Той посочи, че в българските правителства е имало страх от разширяващата се идеология на Кемал Ататюрк и сред българските турци. „Мерките, които взема властта са репресивни, не особено последователи, но водят до маргинализиране на тази общност и оставянето й в безпросветност и икономическо маргинализиране“, анализира Румен Аврамов.

„Властта се лашка между крайни решения и това определя съдбата и отношението на урпавляващите към турското малцинство“, обясни още той. По думите му, около 150 000 български турци са оставени да напуснат страната през 50-та година. Това е първата вълна от изселници, които Турция приема.

„Човешките измерения са неизмерима тема. Това са безкрайно много човешки съдби, които са засегнати. Социалната и културната антропология е направила много сред изселниците. Те могат да разкажат много подробно човешкия план на „Възродителния процес“, каза авторът на книгата „Икономика на „Възродителния процес“.

Хората са принудени да продават имотите си, но не всички са успели да заминат. Не са имали право и да изнесат зад граница парите от продажбата на собствените си имоти, обясни Аврамов и нарече процеса несправедливост. По думите му, тази политика е изцяло определяна от съображения и страхове, свързани с идеология, които тогава се определят като свързани с националната сигурност.

Чуйте целия разговор с Румен Аврамов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …