събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Румен Аврамов за цената на „Възродителния процес“ и болката на българските турци
EM_BG_VURODITELEN_PROCES картинка

Румен Аврамов за цената на „Възродителния процес“ и болката на българските турци

Румен Аврамов е успял да събере огромен труд от 3 години в книгата „Икономика на „Възродителния процес“. Той гостува е студиото на еМисия България и коментира тези тъжни за България процеси.

„Към тези събития се гледаше по различен начин в различните периоди. Най-бурните бяха през 1989 г., когато бяха „върнати“ имената на българските турци. След това процесът мина през много етапи на осмисляне и преживяване на личните травми на хората и промяната на мнението на българското етническо мнозинство“, обясни Румен Аврамов.

Той посочи, че в българските правителства е имало страх от разширяващата се идеология на Кемал Ататюрк и сред българските турци. „Мерките, които взема властта са репресивни, не особено последователи, но водят до маргинализиране на тази общност и оставянето й в безпросветност и икономическо маргинализиране“, анализира Румен Аврамов.

„Властта се лашка между крайни решения и това определя съдбата и отношението на урпавляващите към турското малцинство“, обясни още той. По думите му, около 150 000 български турци са оставени да напуснат страната през 50-та година. Това е първата вълна от изселници, които Турция приема.

„Човешките измерения са неизмерима тема. Това са безкрайно много човешки съдби, които са засегнати. Социалната и културната антропология е направила много сред изселниците. Те могат да разкажат много подробно човешкия план на „Възродителния процес“, каза авторът на книгата „Икономика на „Възродителния процес“.

Хората са принудени да продават имотите си, но не всички са успели да заминат. Не са имали право и да изнесат зад граница парите от продажбата на собствените си имоти, обясни Аврамов и нарече процеса несправедливост. По думите му, тази политика е изцяло определяна от съображения и страхове, свързани с идеология, които тогава се определят като свързани с националната сигурност.

Чуйте целия разговор с Румен Аврамов в следващото видео:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …