понеделник , 20 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Румънският филм „Чудото на Текир“ – по легенда от Добруджа

Румънският филм „Чудото на Текир“ – по легенда от Добруджа

Премиерната прожекция на румънския филм „Чудото на Текир“ е днес от 18.30 ч. в кино „Одеон“. За лентата, която участва в балканската програма на 20-ия „София филм фест“ разказаха Доротея Петре, която изпълнява главната роля, и режисьорът му Александър Йордашеску.

Историята е вдъхновена от добре позната в Добруджа легенда за сляп турчин, паднал в кален гьол и прогледнал, разказва Йордашеску.

Във филма неомъжената Мара мистериозно забременява, което се превръща в проблем за хората в малкото рибарско градче на Дунав, където живее. Изгонена от там, тя намира работа в близкия спахотел, където бездетни жени се подлагат на процедури с лечебна кал…

Добруджа, където е сниман филмът, е магическо място за нас, там има много разнообразна култура и диви, благодатни за заснемане пейзажи, казва още режисьорът.

На въпрос има ли щастлив край в „Чудото на Текир“, той отговори, че краят е по-скоро отворен и призова хората сами да го видят.

Мара е различен образ от всичко, което съм правила до момента, разказва и актрисата. „Тя е обикновено момиче от малко градче, което се опитва да живее колкото се може по-просто и да спазва собствените си принципи. Моят прочит на историята е, че когато човек е различен, той трябва да плати цената за това“.

По думите й Мара се превръща в метафора, в катализатор, който повлиява поведението на останалите герои в историята.

На въпрос лесно ли се прави кино в Румъния, режисьорът припомни, че независимото кино има проблеми във всички европейски страни. „Налага се да се борим с мейнстрийм филмите, за да бъде чут нашият различен глас“.

Ние сме късметлии, понеже румънците много обичат румънско кино, и вече получихме много добри отзиви в страната си, но и навън филмът се приема много добре, добави и Доротея Петре.

По думите в Румъния се правят все по-добри и по-добри филми и стандартите непрекъснато се вдигат, а от академията излизат изключително талантливи млади творци.

Българските филми обаче стигат до румънските зрители само по фестивали.

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …