понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Румънският филм „Чудото на Текир“ – по легенда от Добруджа

Румънският филм „Чудото на Текир“ – по легенда от Добруджа

Премиерната прожекция на румънския филм „Чудото на Текир“ е днес от 18.30 ч. в кино „Одеон“. За лентата, която участва в балканската програма на 20-ия „София филм фест“ разказаха Доротея Петре, която изпълнява главната роля, и режисьорът му Александър Йордашеску.

Историята е вдъхновена от добре позната в Добруджа легенда за сляп турчин, паднал в кален гьол и прогледнал, разказва Йордашеску.

Във филма неомъжената Мара мистериозно забременява, което се превръща в проблем за хората в малкото рибарско градче на Дунав, където живее. Изгонена от там, тя намира работа в близкия спахотел, където бездетни жени се подлагат на процедури с лечебна кал…

Добруджа, където е сниман филмът, е магическо място за нас, там има много разнообразна култура и диви, благодатни за заснемане пейзажи, казва още режисьорът.

На въпрос има ли щастлив край в „Чудото на Текир“, той отговори, че краят е по-скоро отворен и призова хората сами да го видят.

Мара е различен образ от всичко, което съм правила до момента, разказва и актрисата. „Тя е обикновено момиче от малко градче, което се опитва да живее колкото се може по-просто и да спазва собствените си принципи. Моят прочит на историята е, че когато човек е различен, той трябва да плати цената за това“.

По думите й Мара се превръща в метафора, в катализатор, който повлиява поведението на останалите герои в историята.

На въпрос лесно ли се прави кино в Румъния, режисьорът припомни, че независимото кино има проблеми във всички европейски страни. „Налага се да се борим с мейнстрийм филмите, за да бъде чут нашият различен глас“.

Ние сме късметлии, понеже румънците много обичат румънско кино, и вече получихме много добри отзиви в страната си, но и навън филмът се приема много добре, добави и Доротея Петре.

По думите в Румъния се правят все по-добри и по-добри филми и стандартите непрекъснато се вдигат, а от академията излизат изключително талантливи млади творци.

Българските филми обаче стигат до румънските зрители само по фестивали.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …