неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Румънски журналист: Създава се култура на протестите и те няма да спрат

Румънски журналист: Създава се култура на протестите и те няма да спрат

Броят на протестиращите в Румъния спада драстично, може би защото хората са отчаяни и са разбрали, че колкото и да скачат, да протестират и да изкажат недоволството си, всъщност решенията се взимат от хората, които правят закони.

Това коментира румънският журналист Джордже Пецу в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти. Той обаче е категоричен, че, въпреки че предходната вечер на протестта в Букурещ имаше около 50 души, това не е краят на демонстрациите.

„Усещам, че се създава култура на протестите. Хората се разбират по социалните мрежи за големи протести от по над 50 хил. души през уикенда. Недоволство обаче продължава да има, защото се оказва, че сме скочили от трън, та на глог“, подчерта Джордже Пецу.

По думите му Румъния е в патова ситуация, защото съдилища в някои градове са освободили хора, които са съдени за злоупотреба със служебно положение.

Конституционният съд казва, че злоупотребата важи за извънредни наредби, закони, но не и за решения на правителството, каза журналистът и допълни, че се намират в изходни положение, при което очевидно не е чут гласа на хората и призивът на президента.

„Явно политическата класа не чува и не слуша, изобщо не разбира“, изтъкна Джордже Пецу.

Според него, протестите ще продължат, но едва ли ще бъдат толкова многолюдни, колкото досега.

Целия разговор с румънския журналист можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …