петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Румънски журналист: Създава се култура на протестите и те няма да спрат
JIVA_ROMANIA картинка 4

Румънски журналист: Създава се култура на протестите и те няма да спрат

Броят на протестиращите в Румъния спада драстично, може би защото хората са отчаяни и са разбрали, че колкото и да скачат, да протестират и да изкажат недоволството си, всъщност решенията се взимат от хората, които правят закони.

Това коментира румънският журналист Джордже Пецу в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти. Той обаче е категоричен, че, въпреки че предходната вечер на протестта в Букурещ имаше около 50 души, това не е краят на демонстрациите.

„Усещам, че се създава култура на протестите. Хората се разбират по социалните мрежи за големи протести от по над 50 хил. души през уикенда. Недоволство обаче продължава да има, защото се оказва, че сме скочили от трън, та на глог“, подчерта Джордже Пецу.

По думите му Румъния е в патова ситуация, защото съдилища в някои градове са освободили хора, които са съдени за злоупотреба със служебно положение.

Конституционният съд казва, че злоупотребата важи за извънредни наредби, закони, но не и за решения на правителството, каза журналистът и допълни, че се намират в изходни положение, при което очевидно не е чут гласа на хората и призивът на президента.

„Явно политическата класа не чува и не слуша, изобщо не разбира“, изтъкна Джордже Пецу.

Според него, протестите ще продължат, но едва ли ще бъдат толкова многолюдни, колкото досега.

Целия разговор с румънския журналист можете да видите във видеото:

Вижте също

JIVA_PAMETNICI картинка

Какво (не) знаем за постиженията на българските жени

В сряда след тайна акция София осъмна със седем нови паметника на жени, които по-късно …