неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Росен Плевнелиев: Партийни зависимости доведоха до стратегическа грешка на Румен Радев

Росен Плевнелиев: Партийни зависимости доведоха до стратегическа грешка на Румен Радев

Държавният глава Росен Плевнелиев в периода 2012-2017 г. застана пред камерата на Би Ай Ти и коментира слабите институции, грешките на Румен Радев. Колегата журналист Александър Детев разговаря с Плевнелиев за стратегическите грешки на президента Румен Радев, за бизнесклимата в България, за гражданското общество, българите зад граница и техните избирателни права.

„Самият аз инициирах референдум, който целеше само едно – българите, където и да са по света, да могат да гласуват по електронен начин така, че те да формират бъдещето на родината си“, заяви Плевнелиев.

„Безкрайно съжалявам, че новоизбраният български държавен глава допусна според мен вече една стратегическа грешка. Стана ясно за всички нас, че бе иницииран законопроект от президентската институция и под диктата на президентската институция, който целеше да ограничи изборните права на българите в чужбина“, подчерта президентът Плевнелиев.

„Това е стратегическа грешка на българския президент. Аз не мога да му го спестя. Аз съм дълбоко притеснен от това негово действие. Представете си как българският държавен глава ще застане пред милионите българи в чужбина, след като се направи опит назначеното от него служебно правителство да ограничи изборните права на българските граждани зад граница. Това е сериозна слабост на президентската институция“, категоричен е той.

„Всичко това произтече от партийни зависимости, партийна атака. Партии, които искаха това нещо да си случи“, коментира държавният глава в периода 2012-2017 г.

„Когато институциите са слаби, гражданите се намесват. Гордея се с гражданското общество в България. Това е демокрацията в нейната красота и в нейната цялост. В демокрацията е важен балансът между институциите. Надявам се институциите в България да стават по-силни“, добави Плевнелиев.

Очаквайте продължение на разговора в програмата на Би Ай Ти в следващите дни:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …