събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Росен Кукушев: Турция не може да се справи сама с бежанския поток

Росен Кукушев: Турция не може да се справи сама с бежанския поток

Според Росен Кукушев, доктор по нова история, Турция не може да се справи сама с бежанския поток.

По думите му ЕС няма да съсредоточи вниманието си само към Турция и ще се търси общоевропейското решение на въпроса.

„Действително големите надежди са, че на срещата между ЕС и Турция ще се постигне трайно решение на бежанската криза, като се започне с ограничаване на бежанския поток. Това са големите надежди на ЕС. Но от друга страна, Турция идва с по-широка рамка от стремежи, свързана със заявеното желание за членство в ЕС, с визовата либерализация за пътувания на граждани на Турция. Всъщност зад това се крие определена стратегия, свързана с неоосманизма, защитавана от премиера Давутоглу“, коментира Кукушев в предаването еМисия България.

По думите му се оправдава становището на американския политолог Джордж Фридман – един от водещите анализатори и ръководители на център за геополитически изследвания в САЩ, който твърди, че „Турция в началото на XXI век ще се превърне в значима регионална сила в море от хаос в съседните региони“.

„Режимът в Турция е един от формите на политическо представителство на съвременния ислям. В този смисъл тя до голяма степен се възприема като филтър и възпираща сила спрямо радикалните движения от Близкия Изток. В близко бъдеще Турция се възприема като важна транзитна точка в доставките на енергийни ресурси от Иран за Европа. Това са отправните точки, през които трябва да се гледат преговорите ѝ с ЕС“, каза още Кукушев.

По думите му е важно усилията на ЕС да бъдат насочени към подпомагане на преговорите между Турция и Гърция за бежанската криза.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …