сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Росен Елезов за новия си филм „Гласове от Холоцена“

Росен Елезов за новия си филм „Гласове от Холоцена“

Заглавието е мистично, защото самата музика е такава, каза в еМисия България режисьорът Росен Елезов за новия си филм „Гласове от Холоцена“. Тази вечер можете да го гледате в Дома на киното от 19 ч.

Лентата разказва за уникалното пеене на хора на „Бистришките баби“, а негов сценарист е Хелия Чавдарова.

„Те изпълняват толкова древни песнопения, че в много от тях думите дори нямат ясни семантични значения. Поради затворения и труден живот, който са живели в Бистрица, тези жени са намирали отдушник от всички несгоди именно в песните“, каза режисьорът.

Той разказа и за изключителното преживяване, по идея на Хелия Чавдарова, да заведат бистришките баби във Виена и да направят флашмоб, с който са предизвикали истинска сензация.

По думите му за западното възприятие тази полифония е на ръба на дисонанса.

Как диригентката Дина Колева възпитава ново поколение певици, които запазват нематериалното културно наследство, признато и от ЮНЕСКО, и кой популяризира хора по цял свят – чуйте разговора и гледайте филма на Росен Елезов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …