събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Росен Босев и Калин Калпакчиев за главния прокурор – най-овластеният пост в държавата

Росен Босев и Калин Калпакчиев за главния прокурор – най-овластеният пост в държавата

„Изборът на главен прокурор винаги е бил най-ожесточен. Най-овластеният човек в държавата е главният прокурор. Политиците го знаят това и те винаги държат да го посочат, защото така си осигуряват спокойствие“. Така членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев коментира работата на прокуратурата и в частност на Сотир Цацаров от последните дни.

Според него сега е моментът да се променя Конституцията, за да се намали огромната власт, която този пост притежава. „Как да направим така, че на висшите държавни длъжности да се избират хора, които не са зависими, е друга голяма тема“, каза още той.

Журналистът от вестник „Капитал“ Росен Босев допълни, че се поставя разделителна линия между добри и лоши медии. Публикациите в първите карат институции като прокуратурата и ВСС да се самосезират, във вторите, които обикновено ги критикуват, се смятат за неоснователни. „За синхрона между Цацаров и медиите, които бранят интереса на Пеевски, нямаме основание да се съмняваме. Става въпрос за една и съща група на интереси“, коментира той.

Не въпрос за оправдателната присъда по делото срещу Христо Бисеров, Босев отговори: „Беше ясно, че ще приключи така. От самото начало знаците, които даваше прокуратурата, показаха, че има силни политически интереси. Прокуратурата обаче не прецени по този случай, че има чужди държави, които за разлики от медийната й стратегия, са отворени към журналисти (става дума за швейцарските власти – бел. ред.)“.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

3 коментара

  1. Значи все пак ни четете…Това ме радва.

  2. Кога ще си оправите накъсания звук? При Диков е мъка да се слуша.Четете ли ни писмата ,изобщо? Според мен -НЕ! Аз писах вече за това.Чета ,че и други имат този проблем.Душева.

  3. На питането ми защо има дразнещи прекъсвания на звука не получих никакъв отговор.Чета ,че не само при мен е този проблем.И за това нека да има и текст,за да знам за разговарят напр,Диков и Кулезич. Явно не четете нашите писма щом не отстранявате проблемите си.Съжалявам Душева.