сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Росен Босев и Алексей Лазаров от Капитал: Истини за главния прокурор

Росен Босев и Алексей Лазаров от Капитал: Истини за главния прокурор

Скандалното е, че главният прокурор Сотир Цацаров се опита да обясни нещата, които пишем за прокуратурата, с някакъв конфлик на един от издатете на „Капитал“ и Делян Пеевски. Това е обидно за нас като журнаисти и нелепо като постановка, заяви Алексей Лазаров, управляващ редактор на изданието, в студиото на „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

Той поясни, че винаги, когато е писано срещу главния прокурор и има критики към работата на прокуратурата, то те са принципни.

„Винаги сме се пазили от лични нападки“, каза още журналистът.

По думите на съдебния репортер Росен Босев въпросите към прокуратурата вървят всяка седмица, а поканите за интервюта към главния прокурор са били много.

„Колкото повече въпроси се натрупваха, ръководството на прокуратурата и главният прокурор започнаха да странят от медийни изяви“, заключи той.

Относно скандала „Яневагейт“ и последвалите твърдения на бившия съдия Румяна Ченалова, че е имало въздействие от страна на Цацаров спрямо председателя на СГС Владимира Янева по повод делото срещу Цветан Цветанов и ефективната му присъда, Босев посочи, че принципният проблем е, че прокуратурата и ВСС не могат да дадат гаранции за независима проверка на твърденията на Ченалова.

„Проблемът е много по голям от личността на г-н Цацаров“, каза Лазаров.

Двамата журналисти коментираха и скандала с есемеса, препратен от премиера Бойко Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов.

„Принципът за раздеение на изпълнителната и съдебната власт съществува само в Конституцията“, убеден е Босев.

„Дано премиерът си вземе поука за тези хора, които сега го защитават, че искат да създадат конфликт между него и Лозан Панов“, каза още той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. В тази медийна помийна яма, хабитат на многобройните проституиращи „валерия велевци“ и „тошо тошевци“, имало и ИСТИНСКИ журналисти (не става въпрос за скиорчето Сашо в случая). Браво на тези будни млади хора!