петък , 16 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Романът „Пролетта на варварите“ – за варварството като оптимистичен катарзис

Романът „Пролетта на варварите“ – за варварството като оптимистичен катарзис

„Разтърсващ поглед към абсурдността на глобализацията“ – така литературните критици от „Франкфуртер рундшау“ наричат романа „Пролетта на варварите“ на Йонас Люшер.

За книгата, издадена и на български от издателство „Колибри“, в еМисия България разговаряхме с преводача и журналиста Жанина Драгостинова.

„Романът е не само актуален, но и пророчески, без авторът да има такива способности, просто шесто чувство. Книгата излиза през 2013 г., т.е. писана е още по-рано. И когато се случи Брекзит, ние с колегите в издателството възкликнахме – ама ние това вече сме го чели“, коментира тя.

Драгостинова разказа и повече за сюжета на романа.

В луксозно селище в Тунис са се събрали млади финансисти от Лондонското сити, ала финансовата криза разтърсва нормалното им съществуване – британската лира се срива, Великобритания фалира, а те губят работата си. Свидетел на тези процеси, които се усещат и в Тунис, става швейцарски бизнесмен, наследник на фабрика, изпратен на командировка в страната.

„Останали без кредитна карта – която се оказва ключ към съвременната цивилизация, героите на Люшер се превръщат във варвари, но според автора именно в това е оптимизмът на тази история: че ако днешният свят мине през варварството, той ще се изживее катарзис и ще се прероди.

В крайна сметка героите успяват да стигнат до това, което са желали цял живот, но за което не са имали смелост. Освен това тях ги лекуват в психиатрична клиника – т.е. може би все пак излекуване ще има“, разказва Драгостинова.

Тя отбеляза, че Люшер пише романа в края на 30-те си години. Той е швейцарец, но се оказва, че и тази страна, която всички сочим като пример за пряка демокрация, която със всички сили се съпротивлява на глобализацията, също не е пощадена от сътресенията в света.

Жанина Драгостинова коментира и настроенията в Австрия след изборите за президент, която според нея е стабилна. По думите й австрийците „боледуват“ по-малко, отколкото англичаните или италианците, и вероятно уплашени от Брекзит, са проявили разум в избора си за държавен глава.

Вижте и репортажа ни за популистките идеи и тяхното възприемане в австрийското общество:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …