четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Родители без статут в Америка влизат в капана на имиграционната политика на Тръмп

Родители без статут в Америка влизат в капана на имиграционната политика на Тръмп

Родителите без статут в Америка, които се страхуват от депортиране при новата администрация на Тръмп, масово търсят съвети от имиграционни адвокати за осигуряване грижи за техните, родени в страната деца. Хиляди родители искат временна закрила за техните деца в случай, че властите ги арестуват директно от работните места – нещо което се случва много често в последно време.
Специализирани адвокати казват, че получават ежедневно до 50 молби, за временно попечителство. Година по-рано те са били само около 20, но за месец.

В Лос Анджелис, където имиграционните показно арестуват Ромуло Гонзалез. 12-годишната му дъщеря, плачейки, снима с мобилния си телефон ареста. Освен че е без статут, Гонзалес е обвинен, в престъпление: шофиране в нетрезво състояние. Той има и влязла в сила процедура по депортация от 2009-та година.
Съпругата на Гонзалес е в Мексико. Сега дъщеря му остава сама. И според закона от дома си в Лос Анджелис, тя ще бъде отведена в институция където ще бъде под опеката на анонимни социални служители. Стотици хиляди са в ситуация като нея.

Жанет Загуера живее в Америка вече 20 години. Още като дете тя е пристигнала с родителите си, преминавайки нелегално границата с Мексико. Има три деца, родени в Колорадо. И трите са американски граждани, но тя не е. След 20 години тежки съдебни битки Жанет е на път да вземе така чаканата виза, която ще й проправи пътя до легализиране на статута й. Точно тогава обаче получава писмо от имиграционните с което се казва, че тя трябва да напусне Америка в девет седмичен срок.

Според законите обаче тя не може да бъде депортирана, докато делото й все още се разглежда в съда. Жанет Загуера е това, което конгресмена Джарет Полис нарича „лицето на грохналата имиграционна система на Америка“.

За да избегнат едно несигурно бъдеще на децата си недокументираните родители подписват документи с които дават съгласието си трети лица – предимно американски граждани – да поемат временно попечителство.

В страната живеят поне пет милиона деца на които поне един от родителите им е без статут. Повечето от тези деца са американски граждани. Според експерти обаче шанса и двамата родители да бъдат едновременно депортирани е много малък. Според тях 80 процента от депортираните са мъже. Имиграционните адвокати съветват клиентите си да бъдат много точни в указанията си към децата.

„Ако мама или татко не се върнат до толкова часа от работа или не ти се обадят..ето какво точно трябва да направиш“. Това казва на клиентите си адвокат от Ню Мексико. За да бъдат по джоба на всеки, адвокатските услуги се предлагат на почти символични цени – само за 10 долара на нуждаещите се, за да може да им се помогне с попълване на необходимите за попечителство документ, тези документи да се легализират и да заверят нотариално.

В други случаи тази услуга струва над 500 долара. Въпреки нарастващата психоза, запознати припомнят, че масовите депортации започнаха още при администрацията на Барак Обама.
Само за 2012 година бяха изгонени над 400 000 души – най-масовата депортация, одобрена от действаш американски президент в историята на Америка. Тогава Обама каза, че приоритет в депортациите ще бъдат хората с доказани или влезли в сила присъди за извършени престъпления.

В тази връзка поне в това отношение няма разлика в политиките на предишния и настоящ президенти на Америка. Това обаче е слаба утеха за децата на Ромуло Гонзалез от Лос Анджелис и Жанет Загуера от Колорадо.

Още с влизането си в овалния офис президента Доналд Тръмп нареди още по-агресивно прилагане на имиграционните закони. Така полицаите и служителите имиграционните служби получиха тотален карт-бланш да спират, арестуват и депортират недокументирани имигранти, независимо от това дали са извършили тежки престъпления или не.

Практика е служителите на имиграционните служби да се представят като полицаи. Хората обаче не трябва да се залъгват по външния вид и винаги трябва да си знаят правата. Те трябва да са информирани за това какво трябва и какво не трябва да правят и как де се държат когато бъдат спрени или когато служители на реда почукат на вратата на дома им.

Специалистът дава и някои съвети. Важно е да се знае, че ако вече сте споделили информация пред органите на реда, тя със сигурност ще бъде използвана против вас. За това адвокатите съветват – ако не сте сигурен, не казвайте нищо. И знайте, че по всяко време имате право да се видите с адвокат.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …