четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Робот-хуманоид, летящи и наземни дронове превзеха Техническия университет в София

Робот-хуманоид, летящи и наземни дронове превзеха Техническия университет в София

Роботи-хуманоиди, летящи и наземни дронове… Не става въпрос за някой научно-фантастичен роман или пък за високоразвита технологична и богата държава. Тази гледка намираме в Техническия университет в София. Всяка година студенти от университета организират на доброволчески начала дни на роботиката. Тогава в университета освен студентите и преподавателите, се събират ученици, ентусиасти и професионалисти от страната и чужбина.

Студенти от Техническия университет в София всяка година организират доброволчески дни на роботиката. Тогава в университета освен студентите и преподавателите, се събират ученици, ентусиасти и професионалисти от страната и чужбина. В два дни те показват своите теоретични знания, както и самоделните си роботи.

Дните на роботиката са най-голямото събитие на студентски клуб „Роботика“ към Техническия университет в София. То е своеобразната кулминация на усилията, които полага клубът, за да насърчава младите таланти в сферата на роботиката.

„Основната идея за клуба е на студенти, които имат желание, но нямат финансова възможност да идват“, разказа Ясен Йорданов от клуб „Роботика“.
Ясен е в клуба от почти 4 години и винаги е участвал в организацията на „Дните на роботиката“. Тази година участва с робот-хуманоид, който е програмирал почти напълно сам. Той е регистриран за категория лични разработки. Йорданов показа устройството, което се слага на главата и снема мозъчната активност.

„На база това каква е мозъчната ни активност, тези сигнали се предават на лаптоп, който обработва информацията и си комуникира с робота като в зависимост от това какво си мислим най-грубо, това отива към робота и той го изпълнява. Искаме да си мислим роботът да се наклони наляво, мислим си, роботът се накланя, или съответно и надясно“, даде пример Йорданов.

За жалост роботът не е готов за демонстрация, когато екипът на Би Ай Ти е при него, но Ясен показва робот, направен от Лабораторията по изкуствен интелект в София „Техпарк“.

„Състезаваме се в 7 категории – най-основните са 2Д лабиринт и 3Д лабиринт, следене на линия. Имаме една нова категория, която за първи път организираме в България, тя се нарича Edge Detector. Организирахме и едно дрон шоу“, разказа председателят на клуба по роботика Дейвид Йорданов.

Атанас Корабов участва в Дните на роботиката заедно с колегите си от Русенския университет. „Повечето от нашите работи са самоделни. Дори вече напоследък ги правим само на печатни платки като ги изпращаме нали схемата, взимаме готова платка, за да бъдат по-леки роботите и така. Опитваме се да се развиваме повече“, разказа Корабов.

„Клубът е отворен към абсолютно всички хора, не само към студенти на университета. В него сме от абсолютно всички специалности – програамиране, електроника, аз съм от електротехниката, има хора от мехатроника, механика“, обясни Дейвид Йорданов.

„Дните на роботиката“ в ТУ са възможност не само студентите с интерес да се изявят, но и да бъде запалена тази страст у хора, които не са и предполагали, че у тях се крие подобен потенциал.

Вижте повече за клуба по роботика и състезанията там в репортажа на Божидар Николов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Bravo na studentite.