петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Роберто Куето – човекът, който води българското кино в Сан Себастиан

Роберто Куето – човекът, който води българското кино в Сан Себастиан

Сан Себастиан – малък испански град на брега на Атлантическия океан край самата границата с Франция. През 2016 г. е европейска столица на културата, но повече от 60 години е дом на един от най-влиятелните филмови фестивали в света. Българското кино намира място в програмата му все по-често. Роберто Куето, който избира филми за програмата на фестивала, и тази година дойде в София за селекцията на най-новите български продукции.

„Имаше два филма, които избрахме за фестивала миналата година, които видяхме през 2014 г., преди да са завършени. Това бяха „Жажда“ на Светла Цоцоркова и „Каръци“ на Ивайло Христов. Много харесах „Каръци“. След като ги избрахме тук, ги показахме на нашия фестивал миналия септември. Беше изключително интересно – испанската публика много хареса и двата филма“, разказа Куето в интервю за Би Ай Ти.

На 20-я София филм фест той беше член на журито в конкурса за български игрални филми, който бе спечелен от „Жажда“ на Светла Цоцоркова. „Този филм беше един от фаворитите ни на целия фестивал. Според мен е много интересен филм. Историята е много вълнуваша, но освен това е разказана по много специален начин. Режисьорката създава настроение, атмосфера на историята. По много интересен начин използва картината и особено музиката. За мен този филм беше голяма изненада“, сподели Роберто Куето.

„За първи път дойдох на фестивала в София през 2014 г., когато селектирах друг филм – „Урок“. Мисля, че това е един от най-награждаваните по фестивали бългрски филми. Той също беше много впечатляващ за нас, защото разказва история, която можем да разберем отлично в Испания, както и навсякъде другаде в Европа. Това е наистина силен филм. Според мен нещо се случва с българското кино, защото има нови режисьори, чуват се нови гласове на млади хора, които правят филми сега. Мисля, че това е много добре за киното, за новото поколение режисьори, защото те засягат нови теми, нови начини за разказване – това се случва в България, или поне аз имам такова усещане“, допълни селекторът на фестивала Сан Себастиан.

Освен от игрално кино, Роберто Куето се интересува и от документално. Споделя впечатления за няколко филма, които предстои да бъдат завършени. „Филмът се нарича „Моята безгрижна година“ и разказва за проблемите със сирийските бежанци в България, пред които са изправени хора тук. Според мен филмът идва в много подходящ момент, защото сега това е проблем, за който трябва да търсим решение, трябва да замислим за подобни филми. Има също така много документални филми за близкото минало на България, за историята. Смятам, че е много важно да се знае какво се е случило в страната преди няколко десетилетия, за да се разбере по-добре какво се случва сега. Не бива да забравяте много от нещата, които са се случили със страната ви. В Испания е същото – както и България, страната има сложно минало. Трябва да се справим с това по някакъв начин“, коментира Роберто Куето.

Той преподава История на киното в няколко филмови училища в Испания. Предава дългогодишния си опит като журналист и фестивален селектор на бъдещи режисьори. „Най-интересното е, че има кино, което се прави с много малки бюджети, затова според мен е важно да покажем на младите хора, че могат и с малко пари да правят качествени филми, ако имат добри идеи и ентусиазъм за работа. Опитвам се да събудя интереса им към различни от обичайните филми и сериали, от които се интересува масовата публика. Аз винаги им казвам да се оглеждат около себе си, какво се случва в техните общества, в техния живот, в тяхното семейство. Оттам именно идват добрите филми – от личния опит. Добрите филми, са филмите, които си преживял лично. Важно е да им покажем, че е по-добре да правиш филми за неща, които познаваш добре, и да бъдеш искрен във филмите, които правиш“, препоръчва Куето.

Като човек, който наблюдава отблизо българското кино вече три години, Роберто Куето гледа с любопитство и оптимизъм към новите проекти тук. „България в момента не е много добре позната на испанската публика, по отношение на киното. Гледали сме много много малко български филми, но сега се появяват нови филми и до няколко години много хора ще се интересуват от изкуството на тази страна. Както се случи с Румъния преди няколко години и сега всички познават румънското кино. Аз се надявам, че само след няколко години и България ще бъде в такава позиция“, каза още той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …