сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ричард Гоуън за късното включване и шансовете на Кристалина Георгиева преди решаваща битка за ООН

Ричард Гоуън за късното включване и шансовете на Кристалина Георгиева преди решаваща битка за ООН

Минути преди едно от най-важните гласувания около избора на генерален секретар на ООН днес – чрез т.нар. цветни бюлетини, търсим мнението на журналистката Соня Каникова, според която е трудно да се каже дали ще има изненади.

„Според последно дочутото от централата на организацията в Ню Йорк е много възможно големите сили да не използват правото си на вето. Именно това ще е голямата изненада – ако те не поставят картите си на масата и не покажат накъде клонят техните настроения“, коментира за еМисия България тя.

„Никой не знае колко още изслушвания ще има. Това е най-важното от тях, тъй като заради цветните бюлетини можем да получим индикации за потенциално вето, но нещата няма да се решат днес. Чувам от централата, че всички са се окопали за много продължителна битка“, каза още тя.

Журналистката напомни, че в случай, че има по повече от едно вето, тази надпревара ще трябва да се прекрати и да се почне с изцяло нови кандидати, каквито вече имало подготвени.

По думите й влизането на Кристалина Георгиева в битката е променило конфигурацията и се очаква битка от страна на лагера на португалеца Антонио Гутериш, основния й съперник, за да не допусне отлив на гласове от него към Георгиева.

Соня Каникова взе и специално интервю с Ричард Гоуън,

постоянен сътрудник на Европейския съвет по международни отношения и експерт и преподавател в Центъра за международно сътрудничество на Нюйоркския университет. Той специализира по теми, свързани с ООН и международна политика, а мненията му се цитират от водещи световни медии.

Гоуън е много опитен анализатор и експерт по институциите на ООН, познава много добре исторически процесите по избор на генерални секретари на организацията, следи надпреварата отблизо и е чудесно информиран, изрази впечатленията си от него тя.

Прочетете интервюто с него тук и го чуйте във видео файла:

– В предишни разговори за български медии обсъждахме потенциално включване на Кристалина Георгиева в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Никога обаче не сме обсъждали сценарий, в който в надпреварата остава и първоначално номинираната от България Ирина Бокова. Как изглежда тази ситуация погледната отстрани?

– Мисля, че изглежда зле за Бокова. Изглежда сякаш тя вече не участва, за да спечели, а за да препъне Георгиева. Очевидно трайната вражда между двете кандидатки продължава. Повечето дипломати в ООН вярват, че шансовете на Бокова са много ограничени, но фактът, че тя остава в надпреварата, усложнява нещата за Георгиева.

– Трябва ли да се оттегли Ирина Бокова, какви мнения чувате?

– Мисля, че за нея ще е разумно да се оттегли с достойнство, сега. В предстоящото гласуване тя вероятно ще получи отрицателни гласове от членки на Съвета за сигурност с право на вето. Смятам, че в този момент за нея е по-добре да се оттегли. Разбира се, това ще е разочароващ момент за нея след една продължителна и на практика много професионално проведена кампания. Но кампанията й не води до добър резултат, понякога е по-добре да не се допускат повече загуби и да се оттеглиш.

– Кристалина Георгиева се включва късно като кандидат. Как се отразява това върху шансовете й? Как беше прието нейното представяне пред Общото събрание в понеделник и в каква позиция я поставя то?

– Според мен реакцията към отговорите й пред Общото събрание е много положителна. Ясно беше, че е добре подготвена, тече и силна кампания в нейна полза. Тя стартира късно, но добре. Но сред дипломатите има и недоволство от бъркотията с двете български кандидатки. Аз чух оплаквания от дипломати, които не са от Запада, че Европейският съюз се опитва да наложи Георгиева на ООН. Нейните шансове не са много ясни в този момент. Не е ясно също ще я приеме ли Русия или не. Не е ясно дали непостоянни членки на Съвета за сигурност като Венецуела или Ангола ще гласуват положително за нея в предстоящия кръг.

– Да поговорим за ефекта на Георгиева върху останалите кандидати – как ще се отрази нейното участие най-вече върху водещия Гутериш, както и върху двамата източноевропейци Йеремич и Лайчак?

– Не смятам, че нейното включване ще има голям ефект върху кандидатите, които не са на върха, като Лайчак и Йеремич. Големият въпрос е дали тя ще привлече някои от гласовете на Гутериш, или членките на Съвета за сигурност ще се обединят около Гутериш. В Ню Йорк има нагласа, че той участва в една продължителна битка и заслужава подкрепа защото е в надпреварата от самото начало. Има дипломати, които са на мнение, че Гутериш вече е доказал, че заслужава поста, а от страна на Георгиева е донякъде непочтено да го застрашава в последния момент. Но тя е един очевидно компетентен кандидат. Към нея имаше силен интерес още преди да се включи. Не е невъзможно да успее да привлече някои от гласовете на Гутериш. Чуваме, че Великобритания лобира за нея много усилено. Възможно е да има добри резултати и да стане главна съперница на Гутериш за поста.

– А има ли вероятност да настъпи блокаж в Съвета за сигурност? Чуваме следното: поради острата конфронтация между Русия и САЩ, компромиси за кандидатите са малко вероятни. Някои дипломати предвиждат блокаж, при който да се наложи изцяло да се прекрати процедурата за тази група кандидати и да се започне наново с нови. Възможно ли е това?

– Сривът в Съвета за сигурност по въпроса за Сирия категорично създава голямо объркване в тази надпревара. Това прави по-трудно за постоянните членки да постигнат бърз компромис, независимо дали за Гутериш, Георгиева, или трети кандидат. Мисля, че в това гласуване е най-вероятно всеки кандидат да получи поне един глас “не одобрява” от постоянна членка на Съвета за сигурност с право на вето. Руският посланик в ООН, Виталий Чуркин, каза в пресконференция в понеделник, че е възможно да се наложи да се започне наново, което би означавало съвсем нова група кандидати.

Възможно е в този кръг да видим няколко кандидати само с по едно вето, например Гутериш или Георгиева, и един или двама други. Това би ги отделило от останалите, които може да имат три или повече вета. Ако това стане, постоянните членки на Съвета за сигурност, най-вече Русия и САЩ, най-вероятно ще се консултират дискретно за решение в полза на някого – Гутериш, Георгиева, или друг. За да не се налага да започват процеса наново. Не остава много време за започване наново. Въпреки че Москва и Вашингтон са в жестока битка, не съм убеден, че ще искат този процес да се влачи до безкрай.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …