събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Резиденция баба“ или опит за промяна в Северозападна България

„Резиденция баба“ или опит за промяна в Северозападна България

Организаторите на Форума от Фабрика за идеи, които са и движещата сила зад инициативата „Резиденция баба”, смятат, че най-големият дефицит, но и възможен актив на крайно разделените ни в мненията и нагласите си общества, е именно умението да се свързваме. Янина Танева разказа повече за инициативата в предаването еМисия България. „Резиденция баба“ тази година се провежда във Враца.

„Решихме, че е крайно време да променим имиджа на Северозападна България. Свързва се с думи като обезлюдяване, мизерия. Изключително драматично звучи, докато не отдиде човек там и не види едни изключително добре настроени възрастни хора“, разказа Танева.

„Научиха ни как се чепка вълна. Направихме с децата уъркшоп за малки светещи магниги. Докато аз преда, баба Гена ми обяснява как се избира мъж. Нещата, които научаваме от тях, са изключително човешки. Научаваш и разбираш, че българската традиционна култура е изключително земна – не вярва в идеологии, човек не се страхува от човек, тъй като България винаги е била на кръстопът. Няма разделение заради религията“, категорична е Танева.

Тя разказа, че тази година резиденти са обиколили над 10 домакинства в 3 села в региона. „Събитията и работата, която свършихме тази година, достигна до над 400 души в трите села. За следващата година търсим възможност и финансиране. Насочили сме се към два региона около Гоце Делчев и Източните Родопи. Парите не са изобщо най-важното нещо. Това, от което хората имат нужда, е достъп до култура и до социален живот. Изпращайки нашите резиденти там, те бяха като импулс за ресурсите, които местните понякога не виждат, че имат“, смята още Янина Танева.

Тя обясни, че правнучката на Баба Илийца все още е в с. Челопек и учениците могат да се срещнат с нея. Идеята е учениците да могат да преживят всичко, което се е случило в разказа на Иван Вазов, чрез интеракция.

Кулминацията на формата е наречена „Катапулт“ и ще се проведе във Враца. Ще присъстват лектори и гости от цял свят. Събитието ще се проведе от 11 до 13 ноември. „Ще открием и изложба на възрастни хора и ще има разкази за любовта, тъй като в селата срещнахме много щастливи бракове“, добави Танева.

Чуйте целия разговор с Янина Танева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …