вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Резиденция Баба”: Да погледнем към селото като възможност за иновации, предприемачество и култура

„Резиденция Баба”: Да погледнем към селото като възможност за иновации, предприемачество и култура

Идеята на „Резиденция Баба” е много фино да вплетем традициите в идея за бъдещето и концепцията, че бългорското село трябва и може дабъде не термин от миналото, а напротив, начин да гледаме към бъдещето и да извадим наистина от чекмеджето на миналото, за да гледаме на селото като възможност за пространство за иновации, предприемачество, култура и място, от което можем да черпим, но и да даваме.

Отиването на село за много от нас не е връщане на село. Това е нова култура, нов тип възприятие на света и нещо, което си отива и трябва да бъдем внимателни към него.

Това разказа в интервю за Би Ай Ти Янина Танева, основател на сдружение „Фабрика за идея”, в чийто проект „Резиденция Баба” преди година 17 младежи са живели един месец в местни домакинства в четири обезлюдяващи се родопски села, като са се учили на занаяти и са записвали историите на местните хора.

„Резиденция Баба” започна преди 1 година, започна от нуждата ни като млади хора да научим повече от възрастните, а от друга страна от осъзнаването, че има спешност, тези хора си отиват, а с тях си отива много знание, история и песни, посочи още Танева.

В рамките на един месец, по време на всяка „Резиденция Баба”, десетки младежи отиват и живеят в различни, обезлюдяващи се села в България, в домакинства, които имат нужда от подкрепа и помощ, но и домакинства, които могат да са полезни за научаването на различни занаяти, за научаването на елементи от традиционната култура, обясни още Танева.

Тя посочи, че в първото издание сред участниците е имало капитан, софтуерен инженер, маркетинг специалист и архитект, който живее във Виена.

„Все млади професионалисти, които имат какво да дадат на България и по този начин го правят. Някои от тях се върнаха специално, за да участват в „Резиденция Баба”, допълни тя.

„В рамките на един месец, те идентифицират нуждите и ресурсите на селото чрез методи като дизайн мислене, етнология и антропология, след като преминат през такова обучение, а в крайна сметка заедно с местните хора измислят и реализират идеи, които могат да бъдат полезни на селото“, каза Танева.

Тя разказа, че миналата година е била възстановена стара фурна в едно от селата, което повече от 15 години не произвеждало собствен хляб, резултат от „Резиденция Баба“ е и кампанията за запис на диск с изчезващите песни на бабите от село Дряново, маркирани са и два маршрута за еко пътека, които позволяват да се гледа на региона в Родопите като туристически ресурс.

„Направихме и неща, които смятаме за важни за самата местна общност – в едно от читалищата, например, събрахме историите и снимките на хората от селото и архивите, а на мятото на портрети на Ленин и Сталин сложихме техните снимки“, сподели Танева.

По думите ѝ за възрастните хора в селата много по-важно се е оказало, че някой се интересува от живота им по различен начин, тъй като с децата и внуците си вече имат чисто прагматични отношения.

„Това, което „Резиденция Баба” прави, е на много нива, но най-вече на съвсем човешко ниво на свързване между хората от града и от селото, между младите и възрастните, знанието за миналото и знанието за настоящи технологии и възможности“, убедена е Танева.

Тя допълни, че тази година кампанията се насочва към села в Северозападна България.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …