четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Режисьорката Слава Младенова за предстоящото издание на фестивала „Черната кутия“

Режисьорката Слава Младенова за предстоящото издание на фестивала „Черната кутия“

Тазгодишното издание на фестивала „Черната кутия“ в Пловдив започва на 31 май с мащабно представление на една от водещите млади компании в Белгия, които имат доста виртуозен стил и предлагат изключително любопитен поглед върху съвременния танц.

Това разказа в еМисия България режисьорката Слава Младенова, организатор на фестивала за театър и съвременен танц.

Ще представим 16 събития на класическия и визуалния театър, пърформанси, майсторски класове, добави тя.

По думите й посланието на фестивала е „Открийте театъра такъв, какъвто се случва в момента“.

Преди десет години тръгнахме с по-камерни постановки, докато в момента показваме доста ансамблови, припомни си Младенова, според която подобно събитие се организира със страхотни усилия, но и с много желание.

„За 10 години фестивалът много се разрасна. В началото напипвахме пропуските, за да покажем неща, които не са показвани тук до момента, и как се случват те по света. Вече има ниша, която запълнихме.“ Според нея така се е случило с физическия и визуалния театър, например.

Има държави, които още стъпват много здраво на класиката, но идеята ни е да показваме разнообразието и разностилността от цял свят, добави тя.

Преди нея в предаването се включи и нейният баща – поетът, писател и драматург Недялко Славов. „24 май е един от малкото световни празници на език, което значи, че ние сме един словесен народ“, каза той.

По думите му литературата не е просто занимание или конкурс по творческо писане, а „самостоятелно, съдбоносно, дълбоко индивидуално и самотно занимание, което е въпрос на шанс и на щастие“.

За мен щастието е възможността да живееш много животи чрез героите си, заяви Славов. Гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …