четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Режисьорът Станимир Трифонов: Разделени сме и всичко се изпразни от съдържание

Режисьорът Станимир Трифонов: Разделени сме и всичко се изпразни от съдържание

Режисьорът Станимир Трифонов, направил екранизации на романа „Хайка за вълци” и разкази на Йовков, събрани в сериала „На границата”, бе гост в предаването еМисия България и коментира киното, политиката и абсурдите на живота и днешното общество.

„Мразя левичарството, особено западноевропейското френско левичарство. Жан Пол Сартр има един роман – „Погнусата“. Всичко се изпразни от съдържание. Хората, които се занимаваме с музика, театър, кино, режисура, литература – за всичко това изисква смисленост“, коментира Трифонов.

Той си спомни, че в часовете по трудово обучение е учил как се прави папиемаше. „Остава кухо, но същото. Това е образ за тази обществена и политическа ситуация. Когато някой ваканцува и стартира промоция на дестинация какво имам да си кажа с него? Философски, мирогледен и концептуален е проблемът и отказът да се опиташ да се интегрираш в тази действителност. Тя вече не е тази действителност. Моето поколение е поколение на една утопия, утопизирана невъзможност“, добави режисьорът.

Все пак той направи уговорката, че не е песимист. Припомни и китайската поговорка, която се приема и като проклятие – да живеем в уникално време. „Наистина има някакво наказание, че живеем в много интересно време“, добави Трифонов.

Той каза, че в България сме големи специалисти и сме успели да се самосъсипем. „Аз съм по-зле и от ихтиолозите, които още не могат да си обяснят защо китовете излизат на сушата. Нямам отговор защо едновременно си правим и харакири, и сепуко в едно. Оптимист съм, защото времето е интересно. Да отидеш да вземеш собствеността е правено вече. Взеха земята на хората, всичко бастисаха, измислиха нов свят, който рухна. Но никой в човешката история не е връщал земя. Аз като наследник на моя дядо, враг на народа, минах през тази стърга“, призна режисьорът и каза, че отдавна не се занимава с политика.

„Последното ми танго на историческа тема беше филмът „Изпепеляване“. Разделени сме много лошо. Мразя левичарски работи, но все пак заниманията с изкуство имат моралистичен смисъл, те са християнски и религиозни по своята същност“, добави Станимир Трифонов.

„Разделени сме много лошо. Когато виждам, че между варели с просяци – част от тях ядрени физици, прехвръкват джипове за по 200 000 лв. и вътре охранени слуги със синджири возят други тулупи на задните седалки зад затъмнени стъкла, как да не разкопчея и двата кобура?“, запита риторично Трифонов.

Той смята, че хората са разделени, включително и по тази ос. По думите му, в Източна Европа носталгията по миналото е факт. „Тогава друг отговаряше, друг ви определя заплатите. Но вашето поколение има чувство за отговорност. Вашето поколение е адекватно, Вие сте лишени от илюзии. Но понякога сте ми много скучни. Няма лудост понякога в очите ви, но се уча от вас. Гадно е, че сте аполитични“, призна Трифонов и разказа за работата си със студенти.
„Част от мисията на моята професия намирам в това – да имаме памет за собствената си история и битие“, разкри режисьорът. Той каза, че работи по нов проект, който се казва „К22“.

„Става дума за една катедра в някогашното министерство на народната отбрана, където студентите са служили лятно време и в тази катедра трите висши училища по изкуства били събрани и това е част от българската история. В тази казарма, която беше жив затвор, 25 месеца от първия, последния и единствения ми живот са отишли ей така“, каза Трифонов.

Той смята, че заради адекватност на действителността България е загубила толкова много творци. На въпрос за какво мечтае, той сподели, че мечтае за изгубеното време, което може би ще си върне частично.

Как би озаглавил действителността в България в момента, ако тя бе филм? „Моят любим поет се казва Иван Пейчев, едно негово програмно стихотворение, бе превърнато в песен на Васил Найденов – „Спри, не си отивай“, каза режисьорът.

Чуйте целия разговор със Станимир Трифонов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …