понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Режисьорът Росен Елезов представя филма си „Безсребърници“

Режисьорът Росен Елезов представя филма си „Безсребърници“

Тази вечер, от 18.30 ч., по Би Ай Ти можете да гледате документалния филм „Безсребърници“. Лентата разказва вълнуващата история на Гигинския манастир, унищожен по времето на комунизма, но възстановен по инициатива след променитена напусналия Уолстрийт брокер – отец Никанор.

Филмът е дело на сценариста Евгения Атанасова Тенева, оператора Цветан Недков, композитора Константин Цеков и режисьора Росен Елезов.

„Всичко е благодарение на отец Никанор – една изключителна личност. С негови усилия и качества бе възстановен манастирът. Във филмът всичко се случва пред очите на зрителя, тъй като успяхме да снимаме манастира в голямата му разруха и проследихме процеса на възстановяването му“, разказа режисьорът Росен Елезов.

Отец Никанор умее да убеждава хората в справедливи каузи. Той, който работи на Уолстрийт, има успешна кариера и много пари, в един момент е разбрал, че това е суета. Наистина е обърнал душата си към Бога. Странна е неговата съдба, но това е съдбата на малцина в нашата страна, тъй като истинските монаси са все по-малко, каза още Елезов.

Той разказа, че след 9 септември 1944 г. манастирът е превърнат в лагер за царски офицери, след това става ТКЗС, на осветеното място са отглеждани вскякави селскостопански животни. Така дочаква да бъде въстановен от отец Никанор.

За името на филма си режисьорът каза, че е появило съвсем естествено.

„Отдавайки се в името на Бога, загърбвайки голямото сребро на Уолстрийт, ти ставаш безсребърник“, посочи той,

Гледайте филмът „Безсребърници“ – за жаждата за духовност и пътя на спасението, тази вечер от 18.30 ч.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …