вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Режисьорът на „Пеещите обувки“: Филмът е събирателен образ на творците от онова време

Режисьорът на „Пеещите обувки“: Филмът е събирателен образ на творците от онова време

Филмът на режисьорa Радослав Спасов „Пеещите обувки”, който вече получи Специалната награда на журито на Московския кинофестивал в края на юни, ще бъде представен премиерно пред българската публика на 25 ноември в рамките на кино фестивала „Киномания“.

Историята е базирана на ключови моменти от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян.

Не мога обаче да кажа, че той е биографичен, тъй като за това трябват много сериозни изследвания, сподели в еМисия България неговият автор и режисьор Радослав Спасов.

По думите му макар да стъпва на ключови моменти от трънливия и сложен живот на Леа, лентата е плод на творческа интерпретация и в този смисъл представлява събирателен образ на творците от онова време, а любовта, лидерството и обратите на съдбата са основните му теми.

Спасов разказа, че е бил „заразен“ от Еди Казасян, докато двамата са работели по документалната лента за Леа. Музикантът е разполагал с огромен материал, документирал огромна част от живота й.

В Америка пък Спасов се е срещнал и с първата любов на певицата – музиканта с еврейско потекло Леон Алфаса, който го впечатлил със своята дълбока духовност.

Как са оцелявали творците във враждебната среда на тоталитарния режим, каква е високата цена, която са плащали, и какво още не знаем за популярната джаз двойка Леа и Еди – чуйте подробности във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …