петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Режисьорът на „Докато Ая спеше“ за това защо малката му героиня спи

Режисьорът на „Докато Ая спеше“ за това защо малката му героиня спи

В нашия филм става дума за театър, но всичко в него може да се случи навсякъде, на всяко едно работно място.

Това казват за новия български филм „Докато Ая спеше“ режисьорът му Цветодар Марков и актьорът Стефан Денолюбов, които гостуваха в еМисия България.

Премиерата на лентата е на 19 октомври в кино „Люмиер“, а по кината тя ще се завърти от 21 октомври.

Филмът разказва за актьор и неговата дъщеря, която прекарва много време в театъра заради професията му. Действието се развива в една вечер, през която докато тя е заспала, мъжът се сблъсква с интриги и предателства на работното място, с които трябва да се пребори и които поставят на изпитание моралните му сили и безрезервната му любов към професията.

Филмът не е тъжен. Той разказва за един много достоен човек, който обича професията си. Намират се обаче хора, както навсякъде, които да те спъват, съгласиха се гостите.

Средата може да е много негативна, но ти трябва да намериш сили в себе си да я преодолееш, казва режисьорът. По думите му семейството, любовта към детето ти, към професията, те измъкват и ти помагат да издържиш, без да правиш компромиси със съвестта си, както става с героя му.

Той добави, че докато с филма си „Лов на дребни хищници“ е искал да се извини на поколението на 25-30-годишните за „гадния свят, който им оставихме“, то сега би искал поколението на 5-6-годишните като Ая изобщо да не стават негови свидетели. Именно затова и малката му героиня спи – за да не вижда нещата, с които е принуден да се срещне и пребори баща й.

Много интриги, неморални интереси, комерсиализъм – да, такава е средата в театъра и киното, признаха още двамата творци. Те добавиха, че няма човек, който да не е правил компромиси, включително и те – но не и „такива“.

Чуйте целия разговор с тях:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …