вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Режисьорът Мартин Динков за трудната мечта да снимаш в България

Режисьорът Мартин Динков за трудната мечта да снимаш в България

Режисьорът Мартин Динков работи от 15 години в киноиндустрията във Франция. Авторът на редица късометражни филми, отличени с много номинации и награди, от години иска да заснеме и пълнометражен филм у нас – идея, която обаче засега среща само трудности.

В „Жива връзка“ режисьорът разказа за разликите в процедурите, изискванията и одобрението на филмите за снимане във Франция и в България, където първоначално сценарият му е одобрен и проектът получава подкрепа от филмовия център, ала след това не минава.

Историята в сценария разказва за двама братя роми, единият от които е осиновен от френски родители и живее във Франция. Той се завръща в родината си и попада в една специфична ромска действителност, която филмът иска да разкрие през неговите очи. И двамата братя са музиканти, като музиката присъства силно в историята им.

За да напише сценария си, Мартин Динков пътува доста из България и прекарва време с различни ромски семейства. Сценарият е одобрен и от голяма и престижна организация в Брюксел, като е отличен измежду стотици други.

Как се възприема ромския етност тук и у нас, какви са разликите в двете общества и какви са предизвикателствата или облекченията за киното в двете страни – чуйте в разговора:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …