вторник , 17 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Режисьорът Искрен Красимиров: Христо Ботев е българският Христос

Режисьорът Искрен Красимиров: Христо Ботев е българският Христос

След половинвековно прекъсване във врачанското село Зверино възстановиха традицията да се хвърля кръста в река Искър. Местните хора свързаха празника Богоявление с деня, в който Христо Ботев се е родил – преди 169 години. В ролята на Войводата с пълна бойна униформа участва режисьорът Искрен Красимиров, който даде старт на ритуала и призова множеството да следва примера на Христо Ботев, свързал в едно цяло думите и делата.

Режисьорът каза, че малцина знаят, но по нов стил на 6 януари, освен Богоявление, се явява и българският Бог и Исус Христос – Христо Ботев. „Аз съм правнук на един от ботевите четници, се падна честта да изиграя неговата роля. За първи път се прави там мъжко ледено хоро. Обикаляме масово българските училища. Целта е една – да учим децата и всички българи на родолюбие“, заяви в еМисия България Искрен Красимиров.

По думите му, българският дух и любовта към родината все още са живи. „Нашите книги, филми и възстановки се гледат по цял свят. Хората милеят за нещо българско и родно. Колкото по-далеч си от родината, толкова повече милееш за нея. А ние тук като че ли смятаме родината си за нещо дадено“, подчерта Искрен Красимиров.

„Ние твърдим, че всичко е заговор в четата, корупция и заговор за пари. За това е бил предаден и убит от своите. Без тази героична и легендарна саможертва, той нямаше да е тази личност“, убеден е Красимиров.

Чуйте целия разговор с режисьора в следващото видео:

Вижте също

Политолог: Никола Груевски губи влияние дори в собствената си партия заради антибългарската си политика

Партията на премиера Зоран Заев в Македония премина успешно през първото си сериозно изпитание. На …