понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Режисьорът Дамян Козоле: Привилегия е да правиш кино

Режисьорът Дамян Козоле: Привилегия е да правиш кино

Как да оцелееш във времена, когато омразата е навсякъде? Такива въпроси задава филмът „Нощен живот“, който словенският режисьор Дамян Козоле представи на София филм фест. С него разговаря Кремена Николова.

Словенският режисьор Дамян Козоле е добре познат на любителите на независимото кино. Той прави първия си игрален филм на 22 години. Нискобюджетният му дебют „Фаталният телефон“ е сред първите независими филми, направени в бивша Югославия. Следват още десетина филма и много фестивални награди.

Той казва, че понякога се пита защо е избрал режисьорската професия. Когато споделил с баща си, че ще става режисьор, той му отвърнал: „Аз съм много щастлив, че не реши да станеш астронавт, защото космическата индустрия и филмовата индустрия в Словения са почти еднакво развити“. Козоле приема като привилегия да правиш кино, да снимаш истории, особено в малка държава като Словения.

„Ситуацията не е много добра в Словения като цяло. Но ние все още правим филми и аз съм щастлив човек, че мога да правя филми и мога да живея чрез филмите“, добавя режисьорът.
Дамян Козоле има награди от фестивалите в Карлови Вари, Берлин, Валенсия. Казва, че няма любими режисьори, но има такива, които са оказали голямо влияние върху творчеството му.

„Има толкова много амбициозни режисьори в този свят, но няма толкова много добри филми. Има много приятни филми, но не толкова много хубави филми. Ако знаехме рецептата, американците щяха да направят компютърна програма, която да прави хубави филми. Но най-важното за мен е да съм откровен, да се занимавам с реалистични истории, да работя с добри актьори. Това е. Най-просто казано“, казва режисьорът.

Той смята, че историята трябва да казва нещо за обществото, да казва нещо за правенето на филми, но и с емоции.

Последният филм на Козоле е „Нощен живот“. Един уж обикновен криминален разказ за банално улично престъпление, зад което обаче се разкриват интересни характери и сложни психологически взаимоотношения.

Чуйте целия разговор на Кремена Николова с режисьора Дамян Козоле в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …