понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Реставраторът на велосипеди Блаже Колев: Колелото не умира, душата му е навсякъде

Реставраторът на велосипеди Блаже Колев: Колелото не умира, душата му е навсякъде

Колелото не умира, само грижите за него са важни, убеден е Блаже Колев, колоездач, треньор по колоездене и реставратор на стари велосипеди.

Димитър Димитров от Би Ай Ти се срещна с него в един от най-старите колездачни клубове на страната – софийския, в центъра на столицата.

Колев показа и своя велосипед от далечната 1959 г., с автентична седалка и дребни подобрения, но все още в движение.

Като майстор и реставратор, той работи и по много по-стари модели. Казва обаче, че намирането на части за тях е изключително трудно, като обикновено се комбинират части от различни модели, които той издирва от стари колоездачи, още от 40-те години.

Много възрастни хора, които са имали тези велосипеди някога и са ги захвърлили, сега искат да ги реставрират, казва той. От друга страна интересът към винтидж моделите сред младите също се засилва.

Макар че има шофьорска книжка, Блаже никога не е имал кола и се придвижва само с велосипеда си.

Казва обаче, че в сравнение с миналото, сега това става много по-трудно, а шофьорите са недисциплинирани и не познават правилата, по които има право да се движи един колоездач. Не пести критики и за безразсъдните велосипедисти днес, които често застрашават сигурността на пешеходците.

За велоалеите пък Блаже казва, че са само „велоотсечки“, тъй като в противен случай би трябвало да са дълги километри.

Къде е душата на колелото и защо не може да се прави сравнение между старите и съвременните колела – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …