понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Рестарт на АЕЦ „Белене“: Държавата иска да строи електроцентралата на пазарен принцип и съвместно със стратегически инвеститор

Рестарт на АЕЦ „Белене“: Държавата иска да строи електроцентралата на пазарен принцип и съвместно със стратегически инвеститор

Правителството ще внесе предложение в парламента за вдигане на мораториума върху строителството на „АЕЦ „Белене“. Ако проектът бъде размразен, бъдещият инвеститор ще бъде избран чрез конкурс.

Процедурата по избор на инвеститор трябва да се придвижи до края на годината, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Към момента интерес са проявили няколко компании.

„Само в една конкурентна процедура, открита и публична, ние можем да се убедим до колко този интерес е напълно реален“, каза Петкова.

В новия проект не се предвиждат държавни гаранции, както и задължение за изкупуване на произведения ток. Досега за оборудване в АЕЦ „Белене“ държавата е инвестирала три милиарда лева.

„Ние трябва да тестваме пазара. Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност. Всички разговори, които са водени до момента с многото компании и писмено и по време на срещи ще могат да участват. При един подобен сценарии държавата би могла да бъде съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, защото това зависи от цялата стойност на проекта“, коментира Томислав Дончев.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …