петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Решенията на Тръмп: Последиците от имиграционната политика

Решенията на Тръмп: Последиците от имиграционната политика

Ограниченията в имиграционната политика на новия американски президент Доналд Тръмп продължават да са водеща тема в Америка. Безредици имаше в Калифорнийския университет в Бъркли, където хиляди студенти излязоха на протест. Демонстрациите срещу Тръмп като цяло продължават, макар и в по-малко градове и с по-малко присъстващи.

Президентът е обвиняван, че с ограничаване достъпа на гражданите от седем страни до САЩ всъщност въвежда забрана мюсюлмани да стъпват в страната. Макар милиардерът първо да каза, че за такова нещо не може да се говори, в последствие като че ли се отметна от тези думи.

На пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел също беше засегната темата за указа. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че след уточнение от страна на САЩ става ясно, че решението няма да засегне европейски граждани. Това се отнася и до всички онези, които притежават двойно гражданство от една от седемте изброени в указа страни.

Тръмп продължава да коментира действията си срещу имиграцията предимно в любимата си социална мрежа „Туитър“. Публичните му прояви пък са свързани с ключовото издигане на съдия за вакантното девето място във Върховния съд.

49-годишният Нийл Горсъч е на път да стане най-младият магистрат, правораздавал в последната инстанция за последните 25 години. Той беше представен от президента с хвалебствия и кандидатурата му трябва да бъде гласувана от Сената. Номинацията на Горсъч идва в момента, в който във Върховния съд балансът между консерватори и либерали е 4 на 4.

Сенатът одобри друга ключова кандидатура на президента Тръмп. Бизнесменът Рекс Тилърсън беше гласуван за следващия държавен секретар на САЩ. Тилърсън е считан за близък до Русия и затова изслушването му беше изпълнено с въпроси как вижда бъдещите отношения между двата идеологически съперника, особено след руската хакерска намеса на американските избори.

Вижте подробности по тези теми в репортажите:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …