понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Републиканците приеха нов закон за здравеопазването

Републиканците приеха нов закон за здравеопазването

След месеци на заявки за здравна реформа и премахване на „Обамакеър“, в Долната камара на конгреса мина гласуването на напълно нова програма за здравно осигуряване.
Това е малка победа за президента Доналд Тръмп, след като републиканците успяха да съберат достатъчно гласове, за да прокарат свой закон за здравеопазването.

Председателят на Конгреса Пол Райън ликува след ден на вълнения и промени в последната минута, до която не се знаеше дали новият закон ще спечели достатъчно гласове.

И така, републиканската идея мина напред… но без отговори на въпросите колко американци ще могат да се възползват от новия закон и на каква цена.

По анализ на непартийния бюджетен офис, в сравнение с “Обамакеър”, в следващите 10 години първоначалното предложение за здравна програма щеше да остави 24 милиона американци без застраховка. Новата версия на републиканците все още не е преминала през изчислителния процес на офиса към Конгреса. Дори някои представители на партията на Тръмп, които подкрепят реформата, казват, че тя е била прибързана.

Законопроектът, приет от Долната камарата на конгреса днес би осигурил възобновяеми данъчни кредити въз основа на възрастта на застрахования, би подновил Medicaid като обаче ограничи държавното финансиране по програмата, би отменил и субсидиите на “Обамакеър“ за хора с ниски доходи и би премахнал глобите за липса на здравна застраховка.

Една от важните промени е, че новата програма на републиканците би намалилa гарантираните грижи за хора с вече съществуващи медицински състояния.
Републиканците отново неправомерно твърдят, че поправката ще покрие американците с предшестващи диагнози – тя не ги покрива, което е свеобразно предизвествие за републиканците, готвещи се да използват закона като оръжие, за да си спечелят отново конгреса през 2018-та.
Сега законопроектът отива за гласуване в Сената, където партията на президента Тръмп има минимално мнозинство. Републиканците открито се съмняват в процеса по приемане на закона.

Сенатор Греъм написа в Туитър профила си, че предложението не е отбелязано, поправки не са позволени и трите часа от финалния дебат трябва да бъдат разгледани много внимателно. Други представители на партията казват, че на по-горна инстанция версията на Конгреса ще претърпи значителни промени.

Вижте също

От ДПС искат глоби до 30 000 лева за медии, които не декларират своя действителен собственик

Министерството на културата да налага глоби от 20 000 до 30 000 лева на медии, …