сряда , 18 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Ремонти, трафик, хаос – кога ще има ред в центъра на София

Ремонти, трафик, хаос – кога ще има ред в центъра на София

Редица граждански организации излизат тази вечер на протест срещу ремонта на бул. „Дондуков“. В КОД 11-13 Ивайло Александров от „Критична маса“ и Гергин Борисов от „Спаси София“ изложиха мотивите за недоволството и се заканиха да продължат с протестите, ако няма чуваемост за съображенията им. Шествието започва от 18,30 на булеварда при Ларгото, като демонстрантите ще минат по него и по бул. „Васил Левски“ и ще завършат до сградата на Софийската община на ул. „Московска“.

Двамата обясниха, че ремонтът започва въпреки че юридическата процедура по него не е приключила и предстои разглеждане от експертен орган в Столична община, а избраният проект е този, който е бил най-малко изпипан, тъй като никой не е вярвал, че ще бъде приет.

Според Борисов именно експертният съвет, а не кметът Йорданка Фандъкова има право да се произнася. По думите му тя буквално е „клекнала“ след заповедта на Министерството на културата, която разглежда паветата като културна ценност.

Фандъкова изведнъж се загрижи много за автентичния вид на столицата, коментира Борисов, като попита дали ако улиците с павета се обявят за културно богатство, то предстоящият ремонт на бул. „Монтевидео“ в „Овча купел“, предвиждащ асфалт вместо павета, ще се окаже незаконен. Настояваме да се довърши правилно процедурата и да се изкаже експертният съвет, в противен случай всеки един софиянец ще може да осъди общината, защото ремонтът няма да е законен, категоричен беше Гергин Борисов.

Гостите подчертаха, че по варианта, предвиждащ комбинация от настилки – въпреки кусурите му, са били вложени най-много усилия и работа от всички страни и са били вкарани много устойчиви европейски практики за мобилност, приоритизиране и т.н.

От организациите се опасяват, че сега ремонтирането на знаковия булевард ще се осъществи без съществени подобрения – велоалея, качествена настилка, бетонни трамвайни ограничители, острови за спирките на тротоар, а не на платното и много други.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …