сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Реформа с маршове не става! А как тогава – говори Николай Хаджигенов

Реформа с маршове не става! А как тогава – говори Николай Хаджигенов

Тази седмица се състоя поредната проява на подкрепа за съдебната реформа в България. Внушителна бройка граждани се събраха на т.нар. поход за европейско правосъдие. В разгара на ентуасиазма обаче, един от най-успешните ни адвокати – Николай Хаджигенов, заяви, че с маршове и походи нещата няма да се оправят. Защо – това го поканихме да коментира в студиото на „Просто Диков“.

„Не е това начинът. Какво означава драстична правосъдна реформа? Ами това означава всички премиери, министри, депутати, политици, олигарси, прокурори, съдии с доказана вина за корупция да влязат в затвора. Това означава работещо правосъдие. С маршове и походи нищо няма да постигнем. Протестът трябва да ескалира – просто да бъдем по-умни от тях, не по-силни“, категоричен е адвокатът.

„Всички виждаме свинщината, наречена Цацарово правосъдие. Затова първо, трябва да затворим съдилищата и да накараме политиците да направят това, което трябва“, допълва Хаджигенов.

„Не мисля, че нито Радев, нито Борисов има достатъчно политическо мъжество да поиска оставката на Цацаров. Те са под негова власт, защото той може да ги захапе и двамата и да им убие авторитета“, категоричен е още Хаджигенов.

„Всичките ни главни прокурори от началото на демокрацията са едни и същи като правни действия. Дори Борис Велчев, който не направи почти нищо през мандата си, беше толкова лош, колкото активния Цацаров“, смята правозащитникът.

„Лозан Панов е любимата ми грешка на Бойко, ГЕРБ и политическата клика. Те сбъркаха много с него. За председател на ВАС избраха Георги Колев, който получаваше файловете от прокуратурата с обвинения и ги копираше в присъдите си. Това се доказаха и го спасиха с ВАС. Във ВКС обаче не става така. Защо се спряха на Лозан Панов, не знам. Ако сега го махнат обаче, нещата ще отидат „на камъни и дърве“, коментира Хаджигенов.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    …и Така, г-н Диков :
    – щека ли сте глътнали та Пак ‘забравихте’ да форлойфирате ЗА Двустъпковата ?!