понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Референдумът във Великобритания: Коста Стефанов с общение до момента

Референдумът във Великобритания: Коста Стефанов с общение до момента

Погледите на Европа и света са отправени към Обединеното кралство днес, където британските граждани решават бъдещето на страната в Европейския съюз.

Как протича изборния ден, какви са настроенията сред гласуващите, както и всичко най-интересно около референдума – обобщи журналистът Коста Стефанов във включване по скайп от Лондон.

„Проучванията показват, че преобладава вотът за оставане на Великобритания в ЕС, но тук трябва да направим една уговорка – днес не е правено никакво проучване, а това са данни от проучване, направено по телефона вчера. Докато всички проучвания, направени онлайн вчера, показват, че гласуването ще бъде за излизане от ЕС. Кое ще се окаже вярно – проучването по телефона или онлайн, предстои да видим, макар социолозите да казват, че сондажите по телефона са по-надеждни“, коментира Стеванов.

„Днешният ден започна драматично с проливни дъждове и гръмотевични бури. Има наводнени секции, като повече от 50 са преместени на други места, което може би е създало известно объркване. Спасителните служби са били викани на 300 места в Лондон и Югоизточна Англия, за да спасяват хора“, разказа още той.

По думите му рано сутринта е имало много гласуващи. Той отбеляза, че в Лондон съобщенията казват, че е имало по 15 – 20 души на опашка, което е доста необичайно за избори във Великобритания, които са винаги добре организирани.

„Любопитно е защо изборите и референдумите се провеждат в четвъртък. Това е традиция от 150 години, когато е дадено право на всички мъже да гласуват, а не само на благородниците. Видяло се е, че след като заплатите се давали в петък, в събота и неделя по-голямата част от населението е пияно, поради което не може да гласува. Наложило се е да гласуват в четвъртък“, разказа Стефанов.

Той показа заглавията на първите страници на основните таблоиди на Острова – в „Сън“ и в. „Мирър“.

„В. „Сън“, който е привърженик на Брекзит, пише: „Да освободим Великобритания от лапите на Европейския съюз. Утре ще бъде денят на независимостта“. Докато в. „Мирър“, който е привърженик на оставането, казва: „Не скачайте в мрака! Гласувайте за оставане в Европейския съюз“, каза Стефанов.

Той обясни още, че днес кампанията е спрян, като политиците нямат право да правят изявления, но пред самите бюра може да се провежда агитация, стига тя да не пречи на хората да гласуват, което също е традиционно за Великобритания.

Стефанов посочи, че първи резултати от преброяването ще има около 11.30 ч вечерта местно време/1.30 ч българско време, най-ранните достоверни ще бъдат около 1.30 ч или 3.30 ч. българско време, а крайните резултати ще бъдат известни към 8 ч. сутринта местно време.

Той отбеляза също, много хора са твърдо решени да дадат вота си, което може да стигне до активност около 80%.

„Дейвид Камерън ще остане като най-противоречивият приемиер в историята на Великобритания, защото той раздели не само Консервативаната партия, но и страната, подчерта Стефанов и припомни категоричната заявка на премиера на Великобритания, незаивсимо от резултата от референдума, да остане на поста си.

Журналистът обобщи и какви са настроенията на гласуващите, като отбеляза, че около 5-6 хил. българи са британски граждани и те също ще дадат гласа си, но не е сигурно за коя позиция. Вижте във видеото обзора на Коста Стафанов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …