петък , 20 юли 2018
Начало / България избира / Референдумът през погледа философа, писателя и дипломата

Референдумът през погледа философа, писателя и дипломата

Във втората част на специалното студио на Би Ай Ти „България избира: резултатите“, провелото се днес национално запитване бе в полето на коментара на философа Тодор Тодоров, писателите Здравка Евтимова и Владимир Зарев, и бившия зам-генерален секретар на Червения кръст Енчо Господинов.

„Някакъв елит, с претенцията за интелектуален, което за мен е изключително неполитическо, третира народа като стадо – неграмотно и опростачено, с презрение и дистанция при все че референдумът повтаряше въпросите на президента Плевнелиев, които бяха защитавани от същата интелигенция. Това е двулична ситуация“, посочи Тодор Тодоров.

„Въпросите не бяха добре формулирани, ясно и конкретно, освен това някои отпаднаха, което смени и смисъла на референдума. Дано все пак българите да са участвали“, смята писателят Владимир Зарев. По думите му успехът на допитването би бил форма на създаване на традиция.

„Разединението на „елита“ и „народа“ може да поставим в кавички, защото какво е елитът – самозвана прослойка, а нямат право да го правят. Затова и отношението към референдума беше такова.А разединението между „елит“ и „народ“ бе лъжливо и омразно явление“, отбеляза Здравка Евтимова.

„В тази макар и скромна първа стъпка, трябва да се види отдушник на насъбралия се гняв на много хора. Трябва да сме честни и да видим, че на много хора им дойде до гуша от двуличието на нашата политическа класа“, каза Енчо Господинов.

Вижте комента на философа, писателя и дипломата относно разделението „тук“ и „там“ – разделението между българите в България и сънародниците ни, които живеят извън родината:

Енчо Господинов направи паралел между изборите и изборна култура в България и Америка.

Гостите в студиото коментираха и пресконференцията на победителя в първия тур на президентските избори ген. Румен Радев, както и мълчанието от централата на ГЕРБ, чийто кандидат за държавен глава Цецка Цачева ще се изправи на балотажа срещу Радев.

„Говори като победител, но това може да му изиграе лоша шега“, отбеляза Владимир Зарев.

„Изборите не са важни, защото българският избирател няма кого да избира – всички обещават еднакви неща и никой няма да ги изпълни“, подчерта още писателят. По думите му единственото решение е гражданско общество, което да събере несъгласието, за да озапти политическата класа, създавайки нов елит от млади и интелигентни хора.

„Откъде обаче ще дойдат тези хора, се чудя аз“, каза на свой ред Здравка Евтимова.

„Според мен пък изборите са важни, защото в света се случват много важни неща, т.е. президентската институция има моменти, в които може да стане изключително важна“, коментира на свой ред Тодор Тодоров.

Той допълни, че при демокрацията няма как да останеш непобеден, защото иначе няма да е демокрация, а в този смисъл ГЕРБ ще загуби избори. Тодоров изтъкна, че това ще е труден период за управляващата партия, която е навлязла в поредица от гафове.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …