сряда , 21 март 2018
Начало / Хайд Парк / Референдумът на Слави – суспендирана ли е Конституцията?

Референдумът на Слави – суспендирана ли е Конституцията?

Има ли причина политиците да се страхуват от мажоритарното гласуване – най-актуалната политическа тема от последните дни коментираха Тома Биков от ГЕРБ и Филип Попов от БСП.

„Ние бяхме поели ангажимент в предизборната кампания да внесем законопроекта за мажоритарен вот и го изпълнихме. С това най-малкото, парламентът успя да обсъди този вот и да не го подмете под килима“, коментира представителят на ГЕРБ.

„Мисля, че най-доброто време за промяна в изборното законодателство, е в началото на мандата, защото ако това се случи в края на управлението, веднага ще възникнат подозрения и обвинения. Самите ние не крием, че в ГЕРБ има хора, които знаят дефицитите на мажоритарната система. Аз самият също съм против нея, но в парламента я подкрепих, защото такава е била волята на гражданите“, каза Тома Биков.

На обратната позиция е депутатът от БСП. „В нашите условия Народното събрание може би ще трябва да се прекръсти на някакъв регионален парламент, при мажоритарната система“, убеден е Попов.

„Колегите от ГЕРБ твърдят, че отчитат минусите от мажоритарната система и въпреки това, без капка държавническа мисъл, я предлагат“, разкритикува управляващите социалистът от опозиционната партия.

„Според мен в рамките на този парламент трудно ще бъде приет закон за мажоритарен вот в рамките на два тура с абсолютно мнозинство. Естествено, че вотът на гражданите на референдума е бил емоционален, но трябва ясно да си дадем сметка, че унищожаването на партии за сметка на конкретни личности, води до унищожаване на демокрацията“, категоричен е Тома Биков от ГЕРБ.

По отношение на партийните субсидии, Попов коментира, че 11 лв са много, но 1 лв е малко и трябва да се търси баланс. „Партиите, като защитници на дадена идеология за управление на държавата, трябва да имат своята самостоятелност. Без партийните субсидии те ще са зависими от локални политически интереси“, заяви депутатът от БСП.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …