четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Реакциите във Франция след Брекзит

Реакциите във Франция след Брекзит

Брекзит вече не е водеща новина във Франция. Врера във водещите ежедневници бе публикувано общирно социологическо проучване, в което можем да прочетем точните настроения в обществото. Най-важният резултат е – французите не желаят да напуснат ЕС. На въпроса: ако днес има референдум, как бихте гласували на върпоса зададен на референдума във Великобритания, 45% казват, че не желая да напуснат, 33% са против ЕС, а 22% не могат да кажат.

Това каза сънародникът ни Любомир Гаврилов, който живее в Тулуза, Франция.

Той коментира, че е нормално сред британците да има отрезвяване, след като изборната кампания преди референдума беше базирана на откровени лъжи и завърши с политическо убийство.

Според него тезата, че Брекзит засилва евроскептицизма, е спорна, защото може да се получи обратен ефект и по-голяма мобилизация в самия съюз.

„Французите коментират без емоции резултатите и казват, че не са учудени – 58 % от тях“, каза Гаврилов.

Той припомни историята на членството на Великобритания в ЕС, като подчерта, че във Франция няма учудване, че британците искат да илзязат, защото Обединеното кралство не е член на Еврозоната, на Шенген, не е съгласно със социалната политика на ЕС, оспорва дори свободното движение на хора в рамките на ЕС.

„За тях най-важно е движението на стоки и капитали“, добави Гаврилов.

Той коментира и нестихващите протести във Франция и реформата във Трудовото законодателство.

„Трудоворто законодателство е голямо предизвикателство пред народа и политиците, тъй като си поставя за цел мащабна реформа“, отбеляза той и допълни, че кодексът иска да създаде възможност за по-голяма гъвкавост при наемането на служители и по-лека процедура за тяхното освобождаване.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …