четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Реакциите на Острова и в Русия след „досиетата от Панама“

Реакциите на Острова и в Русия след „досиетата от Панама“

Не виждам особено остри реакции във Великобритания след изтичането на „досиетата от Панама“, поне не и подобни на тези в Исландия, освен въпроса, който задават повечето медии в страната – доколко всичко това е морално, въпреки че е законно.

Това заяви журналистът Коста Стефанов в коментар от Лондон за настоенията на Острова по отношение на изтеклите документи за офшорни компании и сметки, сред които се среща името на бащата на премиера Дейвид Камерън, както и на други политически фигури.

В момента обаче всяка информация за Камерън и консерваторите влияе върху британците и съответно върху изхода на предстоящия референдум през юли за излизането на страната от ЕС, смята журналистът.

В списъците фигурират и имената на шестима членове на Камарата на лордовете, на трима бивши депутати консерватори, както и на британския милиардер лорд Майкъл Ашкрофт, бивш зам.-председател на Консервативната партия и неин най-голям дарител.

За него обаче тези неща отдавна се знаят, така че в момента на фокус е най-вече премиера Дейвид Камерън, отбелязва Стефанов.

Той припомни, че първата й най-важна реакция е била на лидера на опозицията Джеръми Корбин, който е поискал от премиера веднага да обяви всичките си акции в офшорни фирми, ако има такива. От Даунинг стрийт веднага отрекоха, уточнявайки, че става дума за компания, която е била под ръководството на баща му Иън Камерън до 2006 г. Днес той не е между живите.

Редица издания обаче питат откъде синът Дейвид Камерън има пари днес, как е било плащано за обучението му и изобщо дали се е възползвал от тези средства, разказва журналистът и отбелязва, че въпросната компания и до днес съществува.

Коста Стефанов отбелязва още, че информациите у нас, според които няма имена на американци в изтеклите документи, не са точни. Американските закони обаче вече са толкова строги по отношение на офшорните компании, че вероятно много американци са се отказали от тях и предпочитат местните данъчни убежища в Невада и Делауеър. Чуйте целия коментар на журналиста:

Една от основните политически фигури, до която водят следите от изтеклите документи от Панама, е руският президент Владимир Путин.

Какви са реакциите пък в Русия – обобщи сънародникът ни Матей Матеев, който е студент по Международни икономически отношения в Москва.

„Безспорно това е актуална тема и се дискутира както в по-малките, така и в по-големите медии. Някои твърдят, че това е истина, а по-големите – че е рано да се твърди каквото и да било“, коментира студентът.

Той подчерта, че „досиетата от Панама“ не са нанесли удар по репутацията на президента Путин, тъй като името му директно не фигурира никъде.

„За последните 15 години Русия много се промени, а в името на националния интерес руснаците са плътно зад него“, посочи още той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …