сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Разликите в правенето на бюджет у нас и на Острова – коментира Любомир Дацов

Разликите в правенето на бюджет у нас и на Острова – коментира Любомир Дацов

У нас има видимо нежелание нещата да се правят по прозрачен начин, заяви икономистът Любомир Дацов в коментар на последните дебати около британския бюджет и съответно ситуацията у нас.

Дацов е член на Фискалния съвет, който работи от няколко месеца и чиито основни функции са да следи фискалната политика и дисциплина на държавата.

Той отбеляза, че няма особена разлика в политическото говорене на българските и британските политиците и има доста сходства при поднасянето на едни и същи теми, но по отношение на качеството на бюджета, процедурите и механизмите за граждански контрол над процеса, ние сме доста по-далеч от Великобритания.

И двете страни имат проблем с дефицитите и почти аналогичен годишен растеж в бюджетите – към 2%, но ние сме няколко пъти под стандарта на живот там и затова тези проценти за нас са просто нищо, направи и друго сравнение той.

Дацов отбеляза, че от няколко години почти всички страни членки на ЕС се опитват да въведат т.нар. програмно бюджетиране (performance based budgeting), както е и на Острова. „Във Великобритания бюджетите се правят от гледна точка на програми и структурата им е разбираема за обикновените хора от улицата – те могат да видят какво им се обещава срещу парите за всеки сектор“.

Според него хората у нас не мислят в тези рамки, нямат такива изисквания и нужди и съответно държавата няма как сама да иска да им предложи да участват в дебата.

Пред бюджета ни има много предизвикателства, икономиката работи относително добре, но не би трябвало да си позволяваме дефицит, убеден е експертът.

Приходите се стабилизираха, но нивото на разходите се задържа на много високо и без съществени структурни реформи те ще продължат да създават проблеми, смята той.

Той определи и последното изтегляне на близо 2 млрд. евро нов дълг като „страшно много пари, които ще бъдат изплащани от децата ни“.

Чуйте целия разговор и вижте репортажа за дебатите около британския бюджет преди това:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …