вторник , 19 юни 2018
Начало / Новини / Разказите на българи, близо до нападенията в Париж
Снимка: ЕРА

Разказите на българи, близо до нападенията в Париж

Сред жертвите в Париж няма регистрирани българи към момента. Там живеят много наши сънародници, които са преминали през ужаса, като милиони французи. Репортерът на BiT Мирослав Балабанов разговаря с някои от тях.

„Аз дойдох към 8.00-8.30 часа и по случайност слязох една спирка по-рано и минах по булеварда, който стига до залата за концерти „Батаклан“. В метрото съм се возил с хора, които са отивали на концерта. Ужасно е да си представиш, че това са хора, които са отивали на концерта, и са започнали деня си, както ние сме го започнали, и са го завършили, както ние сме го завършили. Ужасно е да си помислиш, че може това да ти се случи на теб“, сподели Боян Караджов.

Той е гледал изявлението на президента Франсоа Оланд: „Тази вечер и президентът, когато излезе да говори първия път, самият президент беше уплашен. Всички видяхме уплаха в него. Много анализатори казваха, че личи уплаха в него. Това е много силна емоция – да видиш президента, който трябва да вдъхне сигурност на хората, а той беше уплашен. Всички тук са ужасно уплашени“.

Принудени да стоят по домовете си до второ нареждане, нашите сънародници следиха обстановката по телевизията и интернет. „Аз се намирам на около 200 метра от най-тежкото място. Тук преди около час спецполицаите направиха тази маневра и убиха двама-трима терористи в тази концертна зала. Тя се намира точно на края на моята улица, а „Шарли Ебдо“ е точно на 50 метра оттук“, разказа Деян Парушев.

В радиус само на километър около дома му са се случили още четири атентата. Според него нападателите не са подбирали жертвите: „Разбрахме ,че това, което искат да постигнат терористите, да всеят страх в тази държава, е трудно да се случи, защото хората знаят ,че това искат терористите и именно заради това няма да позволим страхът да влезе в нас“.

Вижте също

Съдът прекрати делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош заради неясно обвинение

Софийският градски съд прекрати делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател …