понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Разказът на проф. Самуил Рефетов – човекът, който ще остане в историята

Разказът на проф. Самуил Рефетов – човекът, който ще остане в историята

Проф. Самуил Рефетов бе номиниран за Нобелова награда за медицина. Роден е в Русе, но на 12-годишна възраст, през 1949 година, заминава със семейството си за Канада. Защо се случва така?

„Комунизмът накара семейството ми да напусне България. За семейства, които не бяха много богати, но имаха възможности, стана доста тежко. Издаваха листи на хора, които са забогатели чрез експлоатация на пролетариата. Баща ми беше в една от тези листи. Обикновено тези хора изчезваха. Мъжете не се връщаха вкъщи. Жените викаха полицията и от полицията казваха, че може би си е намерил друга жена. Така стана с няколко от нашите комшии“, разказа проф. Рефетов в Просто Диков.

Когато иска от канадската държава поданство, те го пращат в българската консулство, за да се откаже от досегашното си гражданство. Дни по-късно получава писмо да се яви на военна служба. Не отговаря. Следва присъда заради дезертьорство.

Проф. Рефетов си спомни първото прибиране в България: „Доста ме беше страх като минах границата“.

За разликите между България и Америка – гледайте във видеото.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …