понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Разказ от първо лице за промените в програмите по БЕЛ

Разказ от първо лице за промените в програмите по БЕЛ

Промените в учебните програми по български език и литература и история, обявени от Министерството на образованието и науката, предизвикаха вълна от обществено недоволство през последните дни. В четвъртък премиерът дори поиска оставката на образователния министър Тодор Танев.

Какво се случва в сиsтемата на образованието коментират в предаването еМисия България Мариана Бакърджиева и Маргарита Илчева, учителки по български език и литература.

„Никой министър не пише програма по който и да е предмет, но за сметка на това има твърде голям екип, който се занимава именно с това. Най-добрият вариант е да се осигурява диалог с министерството и учителите, и родителите, в който могат да се коригират евентуални грешки”, отбеляза Мариана Бакърджиева, председател на Асоциацията на преподавателите по БЕЛ, в отговор на въпроса дали смяната на министър Танев би решила проблема с програмите.

Тя подчерта още, че в последните 5 – 6 години няма диалог между министерството и учителите.

„Връщайки се назад, тези програмата по български език и литература беше направена при първия кабинет „Борисов” по европейски проект и с европейски пари. Случи се така, че се прави пресконференция, за да се отчете свършеното, на която се обявяват се авторите и учебните програми без визия за това ще има ли матури за завършване на първи гимназиален етап или след 12 клас”, отбеляза Маргарита Илчева, преподавател в ПГТМД в София.

По думите ѝ най-големият проблем при правенето на учебната програма е, че няма цялостна визия за това какъв трябва да бъде завършилият средно образование.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …