понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Разказ от първо лице: Един български студент в Москва

Разказ от първо лице: Един български студент в Москва

„Напреженията между Русия и България започнаха да се отразяват и на отношенията ни с руснаците на все по-ниско ниво. България върви в друга посока и малко или много те не са съгласни с това“, разказва един български студент, който живее и учи в Русия.

Матей Матеев е студент в Московския държавен институт по международни отношения, известен и като МГИМО, който е сред най-престижните висши училища в страната. В него се изучават внушителен брой чужди езици – около 60 на брой, а българи следват там от десетилетия, като в момента са 14.

Матеев обяснява решението си да учи там с желанието да поеме по по-различен път от връстниците си, които обикновено продължават образованието си в Европа, САЩ и Канада, но доста по-рядко на Изток.

Русия не е по-малко значима страна в световен мащаб, има какво да се види и научи от нея, смята Матей.

Той е кандидатствал международни икономически отношения по държавна поръчка, като в продължение на година преди това е учил руски.

Преподават ни ерудирани специалисти с богат опит в дипломацията и международните отношения, смесваш се с хора от над 50 държави, излизаш в друга орбита, разказва Матей.

По думите му българите там живеят задружно и добре, като разполагат с общежитие, спортен комплекс и други удобства.

Матей си спомня, че първоначално е имал смесени чувства, възприемал се е като „европеец“, но е бил посрещнат много топло и приятелски. В разговорите рядко има спорове на политически теми, те се обсъждат в час.

Ще излъжа, ако кажа, че няма криза в Русия, но тя не е толкова страшна, както се пише по българските медии, казва още той. „Държавата се опитва да компенсира поне държавните служители и да стабилизира рублата.

Руснаците знаят, че има криза, но я разбират в името на тяхната цялост и суверенитет, готови са да търпят в името на Русия“, заключава студентът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …