понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Разходка до един уникален музей в Трявна, събрал експонати от Азия и Африка

Разходка до един уникален музей в Трявна, събрал експонати от Азия и Африка

Едно красиво малко градче, известно с калдъръмените улички, автентичната архитектура, дърворезбата и Славейков – Трявна. Днес ще ви заведем в един уникален музей, който събиращ фрагменти от Азия и Африка.

Богатата история и култура на Трявна привлича дарителя Златко Паунов и решава да направи дарението си, събирано в продължение на 30 години от Азия и Африка. Втората причина е, че родът от страна на майка му е от Трявна. Интересът на Паунов го отвежда в Италия и Франция, но трайно се установява в Ню Йорк, САЩ.

Там купува една стара църква, организира художествено училище и обучава ученици. Най-много експонати в музея представят будистко изкуство – амулети, накити, статуетки. Африканското изкуство е представено с ритуални маски, изработени от дърво, кожа и текстил. Това е един от 23-те уникални музея в България и единствен на Балканския полуостров.

Вижте повече за музея в Трявна в репортажа на Златимир Йочев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …