неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ралица Петрова: Филмът „Безбог“ показва защо 2 милиона българи напуснаха родината си

Ралица Петрова: Филмът „Безбог“ показва защо 2 милиона българи напуснаха родината си

Филмът „Безбог“ на режисьора Ралица Петрова взе голямата награда „Златен леопард“ на престижния филмов фестивал в Локарно, Швейцария. Актрисата във филма Ирена Иванова спечели приз за главна женска роля.

„Режисьорът трябва да дълбае колкото може повече и във всеки един момент да е искрен. Избрах да бъда кинорежисьор, за да правя кино, което ме докосва. Щях да уча право много отдавна и трябваше да съм криминален адвокат. Даже ме бяха приели в Австрия, но тръгнах по друг път. Такива истории просто ме вълнуват“, обясни режисьорът Ралица Петрова.

Тя каза, че 40% от домакинствата в България живеят под прага на бедността. Историята във филма е доста реалистична и показателна за това, което се случва, смята режисьорът. Продуцентът Росица Вълканова каза, че чуждата публика е реагирала първа на филма, тъй като той е представен първо зад граница. „Утре заминаваме за Сараево, филмът отеква навсякъде, значи говори“, смята Вълканова.

Според Ралица Петрова, може би България се е променила през последните години, но това е повърхностно. „Вие може да видите колко са криминалните случаи и колко са хората, които трябва да бъдат наказани, но по някакъв начин са оневинени. Хората от т.нар. средна класа са единствените, които могат да си позволят да живеят горе-долу добре“, добави още Петрова.

Вълканова каза, че реакциите в Локарно показват, че публиката чете филма отвъд и вижда надеждата. „В Локарно взехме на практика 4 награди. Едно от журитата е църковно и това е най-големият атестат. Привидното заглавие „Безбог“ не им попречи да видят именно хуманизмът. Това е зов и боли“, добави Вълканова.

„През 1997 година напуснах България. От 3 години съм тук, но не виждам големи промени. За съжаление, носим в манталитета си тази потиснатост и болка. 2 милиона българи напуснаха България. Защо? Аз показвам защото… Моят отговор е „Защото…, заради това…“. Заради това, че съдебната ни система е шега, заради това, че се страхуваме да отстояваме себе си. Заради това, че има страх и липса на самочувствие, което не е от вчера“, добави режисьорът.

Филмът се занимава с една история чрез три поколения и по косвен начин показва какво се е случило с тях. „В тях има много сходна болка. Моята надежда е в днешните хора, те са много по-чисти и много по-необременени“, обясни Ралица Петрова. Тя е започнала работа по нов проект, който се казва „Тлен“.

Вижте повече за филма „Безбог“ и престижната награда в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Гадно. Много ГАДНО!!! И кадрите и приказките и интонацията.