понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Райна Мартинова за протеста на магистратите от Районния съд в София

Райна Мартинова за протеста на магистратите от Районния съд в София

Райна Мартинова – заместник-председател на Софийския районен съд (СРС), гостува в студиото на „Жива връзка“ и разказа подробности за причините и мотивите на служителите на СРС да излязат на протест.

„Сблъскваме се с огромната натовареност, за която се говори от години и която би трябвало да бъде основна грижа на ВСС. Ние не виждаме адекватно поведение от членовете на ВСС. Поискахме два пъти писмено да бъде увеличено възнаграждението на съдебните служители. Те понасят огромен товар“, разказа Мартинова.

Тя посочи, че за миналата година в съда са постъпили 82 000 граждански дела и 25 000 наказателни дела. Те се разглеждат от 156 съдии.

„Това означава, че на всеки един съдия, за миналата година реалната натовареност е 1200 дела на година. Всяко едно дело е човешка съдба. Един съдия трябва да обърне внимание на всяко едно дело. Не виждам воля от ВСС за решаване на този проблем“, добави Мартинова.

„Има увеличение на щата на съдиите в СРС, но това стана след изключителен натиск от наша страна. Това не е единственото решение, което трябва да бъде взето. Не се чувства облекчаване в работата на съда. За да се почувства то, трябва да има комплексни мерки. Трябва да има реформа“, категоричен е заместник-председателят на СРС.

Проверката на магистратите в СРС според нея е грубо нарушение на принципа за независимостта.

По думите й съдебната реформа може да започне от СРС. „Ако се решат проблемите на СРС, ще се решат проблемите на една трета от правораздаването в България“, смята Райна Мартинова. Тя посочи, че начинът, по който е била направена реформата, показва привидно решаване на проблемите.

„Решенията на ВСС показват, че истинската реформа не е започнала“, добави Мартинова. Тя каза и какво ще поискат протестиращите съдии и служители на СРС от ВСС.

Чуйте целия разговор с Райна Мартинова в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …