четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Радостина Георгиева от БХК: 1/3 от всички задържани при арест стават жертва на полицейско насилие

Радостина Георгиева от БХК: 1/3 от всички задържани при арест стават жертва на полицейско насилие

Никой не знае колко са жертвите на полицейско насилие в България. Нов доклад на Българския хелзинкски комитет повдига множество въпроси относно броя, разследването и наказанията в случаите на полицейски произвол.

Темата в „Жива връзка“ коментираме с Радостина Георгиева от БХК.

„Данните, които събираме за полицейското насилие в България, тотално контрастират с изпратените ни от МВР и съдилищата. Според нашата информация около 1/3 от всички задържани при арест стават жертва на полицейско насилие – обикновено побой под някаква форма“, твърди Георгиева.

Според данните само в 11% от случаите се стига до някакво наказание за полицая, а всяка четвърта жалба е намерена за неоснователна. Страната ни за периода 2000-2010 г. е осъдена да изплати 906 хил. лв. на жертви на полицейско насилие, но никой причинител не е бил санкциониран. Над 30 са делата, заведени срещу държавата за този период.

За 15 години пък, благодарение на мерките, които МВР само е предприело, уволнените полицаи са едва 18, 48 глоби и 11 условни присъди.

„Не знаем размерите на проблема, защото не се води официална статистика за това. В България няма орган или институция, която да следи за тези случаи, най-малкото като жалби срещу полицейско насилие и превишаване на права от страна на служителите на реда въобще“, заяви тя.

Георгиева припомни, че у нас съществуват два начина за действие при нарушаване на правата ни – чрез жалба към МВР или директно към съдилищата. Никой обаче не събира цялостната информация.

Тя уточни, че МВР им е изпратила тяхната статистика – според която за последните 15 години е имало 1146 жалби, но това не прави картината пълна. Междувременно Националният статистически институт събира данни за всички останали други нарушения с изключение на това, отбеляза тя.

По думите й опитите на БХК самостоятелно да достигнат до реални данни също не могат да се считат за особено успешни, тъй като 2/3 от исканията им за информация остават без отговор.

Георгиева отбеляза, че БХК не е единствената организация, която се занимава с това, като спомена и някои от останалите.

Този проблем, за който България многократно е била критикувана от международни органи, съществува, но поне на този етап не е приоритет за българските правителства или за МВР, което не предприема реални стъпки, категорична бе Георгиева.

Полицейското насилие е изключително злободневна тема и в Америка, а оплаквания от цивилни има всекидневно, отбелязаха водещите ни в Чикаго. Те припомниха и за един от последните примери с младежа от афро-американски произход, както и за множеството протести. По закон обаче американските полицаи са задължени да имат по няколко включени камери по време на дежурство.

Вижте подробности:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …