сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Радослав Стоянов – За правата и проблемите на еднополовите двойки в България

Радослав Стоянов – За правата и проблемите на еднополовите двойки в България

В сряда Агенцията на ЕС за основните права публикува проучване, според което хомосексуалността се смята за болест от здравни работници в държавите в Централна Европа. Агенцията е интервюирала повече от 1000 здравни специалисти, държавни и полицейски служители, учители в 19 държави-членки на ЕС.

Според доклада проблемът е най-сериозен в България, Унгария, Румъния, Италия, Латвия, Полша и Словакия.

Как всъщност живеят еднополовите двойки в България и какви са правата, с които се ползва ЛГБТ общността у нас – коментира Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

„Целта на проучването бе да се проверят политиките в различни сфери от обществения живот. Интересни отговори получихме, изненадващи дори за нас“, каза Стоянов, който е участвал в изследването.

„От здравните работници получихме съобщение, че дискриминацията в сферата на здравеопазването е най-силна и там има най-негативно отношение. Докато полицейските служители бяха добре подготвени, открити и позитивни, проявяваха разбиране“, разказа още той.

„В образователната сфера бяха в неутралната зона. Там имаше отричане, заявяваше се – „такива хора при нас няма и следователно нямаме такъв проблем и не виждаме причина да говорим с учениците“, допълни Стоянов.

Той определи ситуацията като доста тъжна, защото учениците очевидно се крият, а те са най-уязвимата група.

„Те със сигурност имат проблеми. Често не намират подкрепа в семействата си. Те не могат да говорят вкъщи, а когато и училищната среда не е приемаща и предразполагаща – това е опустошително“, подчерта Стоянов.

„В България формално те имат правата на останалите граждани. С изключение за нехетеросексулните – в сферата на личния и семеен живот, тъй като нямат право да сключват брак. За трансджендър хората проблемът е по-сериозен, тъй като в България по закон българският съд би трябвало да признава техния психичен пол като техен реален граждански пол, но на практика това или не се случва, или се случва трудно“, подчерта той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. добро интервю