четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Радко Пенев замисля нов роман с героите от „Ритуалът“

Радко Пенев замисля нов роман с героите от „Ритуалът“

Морският офицер Радко Пенев скромно казва, че не е писател, ала дебютният му роман „Ритуалът“ се радва на завиден успех, заради когото много читатели го сравниха с Дан Браун.

Класическият трилър, в който хармонично съжителстват научните теории за траките и злободневни истории за съвременната иманярска мафия, се чете на един дъх.

Книгата оставя вярна на историческите изследвания, без да има претенция за повече от развлекателно четиво. Точно както е искал писателят, който настоява, че е преди всичко военен.

Пред Кремена Николова той признава, че умишлено е търсил този ефект – книгата да се чете леко, да не е претенциозна и помпозна и да не затормозява стилово читателите, тъй като самата историята е достатъчно увлекателна.

„Аз съм морски офицер, военен под пагон. Писането за мен не бе съзнателен акт. Винаги съм писал кратки неща, но нямах идеята, че ще завърша такава голяма книга“.

Проучванията и четенето за всички места, ритуали и легенди му отнема страшно много време и енергия, спомня си той, а книгата завършва за три години. Неин редактор е Ганка Филиповска.

Радко Пенев казва също, че в процеса на писане се е отвлякъл от първоначалната си идея и доста е изменил замисления сюжет.

Той отрича да е работил по някоя от схемите, по които често се пишат такива романи, и казва, че е правил всичко по усет, тъй като не е нито филолог, нито професионален писател.

Бих искал след като прочетат книгата, читателите да поискат сами да потърсят подобни източници за траките и да посетят свързаните с тях места, казва той.

Новата му идея за роман е замислена със същите герои, стил и динамика, но на различно място, не в България.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …