неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Радиокативен облак над Европа – има ли опасност за населението?

Радиокативен облак над Европа – има ли опасност за населението?

Британският вестник „Гардиън“ излезе с изненадващата новина, че радиоактивен облак е минал над Европа. Статията е доста обемна, но още в началото се съобщава, че съдържанието на облака от радиоактивни частици не застрашава живота и здравето на хората и природата на континента. Преминаването на облака е станало още през септември и е любопитно защо Гардиън едва днес, почти два месеца по-късно, огласява информацията.

В същото време български медии я препечатаха и това предизвика опасения и въпроси в обществото. Ето защо потърсихме експертите и Държавната Агенция за ядрено регулиране. Има ли опасност за населението на страната ни и какво представлява този радиоактивен облак, отговори на живо в ефира на еМисия България Орлин Стоянов, зам.-директор Национален център по радиобиология и радиационна защита.

„Населението няма причина за безпокойство. Времето, по което са цитирани стойностите за Рутений-106, само показват високата чувствителност на приборите. Радиационният гама фон се измерва на всеки 5 минути – дъждът също може да повиши стойностите. Измерените стойности на Рутений-106 са далеч и под средните за годината“, заяви експертът.

Орлин Стоянов посъветва гражданите да се информират само от интернет страниците на държавните институции.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …