четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Радина Ралчева: Изборите у нас са договорка, кампаниите и сблъсъците – театър за пред публика

Радина Ралчева: Изборите у нас са договорка, кампаниите и сблъсъците – театър за пред публика

Предизборните политическите слогани у нас са по-скоро елемент от общото говорене и не представляват обединяващ център на това, което предлагат платформите на политическите играчи. Ние реално не ги помним, освен може би случайно. В американската система те са събирателно на ценностите, заявени от политика.

Това заяви в еМисия България Радина Ралчева, пиар експерт и председател на Българското дружество за връзки с обществеността.

Двамата с журналиста Иван Бакалов коментираха начина на водене на предизборните кампании у нас и в САЩ, казуса с предадения на Турция гражданин Абдуллах Бююк, карикатурите в политиката и редица други теми.

За българската политическа система говоренето е по-скоро маргинално занимание, защото те употребяват изборната среда по съвсем друг начин, добави Ралчева. Според нея слоганите са най-малкият ни проблем, предвид факта, че изборните резултати у нас се дължат на механизми, които нямат нищо общо с нормалните и включват купуване на гласове, корпоративен вот и др.

„Българският модел е олигархичен, с договорки под масата, и тогава няма никакво значение какво говорят кандидатите, кои са и дори какви компромати ще бъдат извадени срещу тях.

Политическите партии вече са се договорили и се случва разиграване на едни спорове за пред публиката.“

Решението на страната ни да предаде на турските власти бизнесмена Абдуллах Бююк пък Радина Ралчева сравни с мутренско отвличане в нарушение на съдебно решение. Според нея дори не бихме могли да си представим, че подобно нещо може да се случи в която и да е друга страна членка на ЕС. За нея решението нарушава фундаментални принципи, на които се гради демократичното общество.

На България вече няма да гледат на страна, в която можеш да потърсиш убежище, заяви и журналистът Иван Бакалов, в коментар на признанието за пръв път в ефера Би Ай Ти от вицепремиера Маргарита Попова, че тя е подписала отказ за предоставяне на убежище на Бююк на 27 юли, тъй като е било преценено, че не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип.

Иван Бакалов разказа и за новата книга, на която е редактор и издател – „Един ден на Бойко Методиевич“. Става дума за роман пародия с рисунки от известните карикатуристи Чавдар Николов и Христо Комарницки, в чиито творби той често присъства.

Няма по-благодатен обект за карикатури в държавата от Бойко Борисов, посочи Бакалов, като припомни и скандала със снетите карикатури на Чавдар Николов в сайтовете от семейството на НОВА.

Той каза още, че името на автора на книгата е псевдоним и дори той не го познава.

Чуйте целия разговор с двамата във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …