понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Радина Ралчева и Соня Момчилова за силата на фалшивите новини

Радина Ралчева и Соня Момчилова за силата на фалшивите новини

За лавината от фалшиви новини, фабриките за тяхното създаване, силата и целта им и защо дори абсурдните информации избуяват в общественото доверие – в еМисия България разговаряхме с журналистките и пиар експерти Радина Ралчева и Соня Момчилова.

Няколко кампании през 2016 г. бяха реализирани успешно на базата на фалшиви новини – изборите във Великобритани и САЩ. Там доминираше поток от изфабрикувани истории, които повлияха значително на хората за това как да гласуват“, смята Радина Ралчева.

Изключително последователни и резултатни усилия са полагани от години и от страна на медиите, и на тези, които стоят зад тях, за оглупяването на хората. Медиите се озоваха в ситуацията на една много изморена слугиня, на която ѝ е много трудно да поддържа кондиция на привлекателна дама. Медията просто се предаде и грохна. Вече е ясно, че големите, водещи медии обслужват определени икономически интереси“, коментира Соня Момчилова.

В нашия бизнес има емблематичен филм – „Да разлем кучетата“. В него едно към едно е показано това, което ние в момента живеем. За съжаление, това вече не е кино, а самите ние живеем в него. Думата за миналата година беше „постистина“. А това е страшна дума, която съдържа възможността някои хора да ни дезинформират и осъзнаването на последствията от това, което сме направили“, категорична е Радина Ралчева.

Винаги ще има хора, чийто интерес е да дезинформират, много е важно обаче да има хора, чийто интерес е да информират, колкото се може по-обективно и аргументирано на базата на реални факти, добави тя.

Нормалността си отиде от живота ни във всички сфери. Дано този процес е обратим“, каза Соня Момчилова.

Имаме безкрайно много информация. Толкова много, че хората не я искат, така че започват да използват принципа на най-малкото съпротивление и се плъзгат по повърхността. Това е перфектната среда за развиване на популизъм, пропаганда и фалшиви новини. Просто от нас се иска да бъдем критични, когато получаваме и разпространяваме информация“, подчерта Радина Ралчева.

Целия разговор с журналистките можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …