петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Радан Кънев: Ще предложим радикална съдебна реформа

Радан Кънев: Ще предложим радикална съдебна реформа

Румънски модел в правосъдието и ясни геополитически позиции са сред националните приоритети, които трябва да ни обединят поне докато съществува този парламент. Така смята съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, според когото е ясно, че „този парламент няма да го бъде“.

Кънев гостува в предаването на Сашо Диков „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

Преди дни той поиска всички десни и проевропейски формации да се обединят около нов мандат за президента Росен Плевнелиев, провиждайки в него „основен гарант за геополитическата стабилност на България, за нейната външнополитическа ориентация, за отбранителната способност на армията и за защитата на правосъдието от политически намеси“.

„Най-същественото в момента е управлението и всички, които виждат кризата, да начертаят ключовите геостратегически приоритети – програмата за модернизация на армията, гръцкия интерконектор за газта и сондажите за газ в Черно море“, заяви Кънев, като подчерта, че по тези въпроси ДСБ дава подкрепата си и нищо не иска в замяна.

Реформаторът е убеден, че лидерите на другите партии се опитват да прокарат и задоволят тяснопартийни и лични интереси през президентските избори, давайки пример с това, което според него искат Татяна Дончева, Меглена Кунева и Цветан Цветанов. На това той противопостави позицията на ДСБ, която по думите му е зряла и умерена и призовава за обединение срещу кризата вътре в страната – „кипящ популизъм“, и рисковете отвън – „медийната, политическата и икономическата инвазия на Москва“.

В ДСБ сме много пореврпейски и пронатовски настроени и сме притеснени от влиянието както на Русия и Путин, така и на всяко друго чуждо влияние, добави той.

„Логиката нашият негодник – оur son of a bitch, както е известна в Америка, много лесно се пренесе от тези територии в Източна Европа: щом не съм червен и човек на руснаците, мога да правя каквото си искам и накрая нямате друг избор освен пак да ме избирате“, коментира Кънев.

По думите му обаче защита се гради не по границите, а вътре в държавата – като се вдигат доходите, съдебната система работи, администрацията действа в услуга на хората и т.н.

Не бих могъл да спечеля вътрешни избори срещу ГЕРБ, но и те не могат да си позволят проруски кандидат за президент или някое „цветановче“, коментира още Кънев. Според него би било много грозно и ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, след като многократно е отричал такова намерение, както и след като – по думите му – се „наведе на Цацаров през 2015 г.“. Той има отговорност да се изправи, а не да се спаси на позиция без имунитет, подчерта Кънев.

Според Кънев между между Борисов и Цветанов има тежък конфликт, който носи риск за държавата, а ДСБ предлага мерки, подписани от всички, за да бъде избегнат той.

На въпрос дали продължава да подкрепя здравния министър Петър Москов, съпартиецът му отговори, че ако през декември са декларирали подкрепа за здравните политики, то през май вече констатират, че там много малко се случва.

По думите му това е факт и за цялото управление, като за тези шест месеца има „засилваща се политическа криза“. България се търкаля ускоряващо се по политическото надолнище, смята Кънев, според когото спирането на радикалната съдебна реформа и отхвърлянето на най-важната й част е било „скок надолу по баира“.

„Независимо какво искат ГЕРБ и Патриотичният фронт, ние ще вкараме амбициозен законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който да въведе румънския антикорупционен модел в България. Ще го сложим на масата и нека който иска да гласува, няма да има патриотични игри – вие ни подкрепете ветото, пък ние ще ви подкрепим антикорупционния закон“. Кънев уточни, че патриотите са тези, които се опитват да търгуват по този начин със закона на Меглена Кунева. Според него ако такава съдебна реформа се отхвърли, ГЕРБ бързо ще тръгнат към избори.

Радан Кънев отново подчерта категоричната позиция на ДСБ в подкрепа на президентското вето „без предварителни условия и договорки“.

„ДСБ като партия не иска да цепи, а да обединява – моята цел е единството, но на избирателите и активистите, а не на лидерите. Те не могат да го намерят, някой от нас ще трябва да си тръгне“, каза още съпредседателят на РБ по повод търканията в блока. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …